Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) είναι η σημερινή, 27 Μάη. Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας  αποτελεί ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 12.000.