Το (φαινομενικά) υγιές δέρμα του μέσου ανθρώπου περιέχει απρόσμενα πολλές γενετικές μεταλλάξεις, που σχετίζονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία αποδίδει το αφανές πρόβλημα κυρίως στην έκθεση στον ήλιο. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των δερματικών κυττάρων (ένα στα τέσσερα) των ανθρώπων που δεν είναι καρκινοπαθείς, έχουν τουλάχιστον μία προκαρκινικού τύπου μετάλλαξη.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger και της Μονάδας Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Ινίγκο Μαρτινκορένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν δείγματα δέρματος από τα βλέφαρα ανθρώπων ηλικίας 55 έως 73 ετών.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο (όπως αυτά στα βλέφαρα), συσσωρεύει κατά μέσο όρο μία νέα μετάλλαξη σχεδόν κάθε μέρα. Έτσι, οι μεταλλάξεις αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε κύτταρο στο δέρμα του προσώπου (που εκτίθεται συχνά στον ήλιο) ενός υγιούς μεσήλικα φέρει πολλές χιλιάδες μεταλλάξεις. Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πάνω από 100 προκαρκινικές μεταλλάξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό του υγιούς δέρματος. Οι μεταλλάξεις αυτές σχετίζονται κυρίως με τη συχνότερη και πιο εύκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος και όχι με το πολύ πιο επιθετικό μελάνωμα.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν, για μια ακόμη φορά, τη σημασία της χρησιμοποίησης αντηλιακών, ιδίως το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και την ανάγκη να καλύπτει κανείς το δέρμα του όσο και όπως μπορεί, ώστε να εκτίθεται λιγότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι προφυλάξεις αυτές ισχύουν τόσο για τα παιδιά που αναπτύσσουν νέο δέρμα, όσο και για τους μεγάλους που έχουν ήδη συσσωρεύσει αρκετές μεταλλάξεις. Προηγούμενες μελέτες σε υγιείς ανθρώπους έδειξαν ότι το αίμα συσσωρεύει διαχρονικά πολύ λιγότερες μεταλλάξεις σε σχέση με το δέρμα.