Πώς επηρεάζει ο καφές την στύση

Οι άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά ένα ή δύο φλυτζάνια καφέ διασφαλίζουν την στύση τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Με την ανδρική στυτική λειτουργία να επηρεάζεται από μία σειρά παραγόντων, όπως η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή το αλκοόλ και το κάπνισμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η καφεΐνη κρατά στο ύψος του το ανδρικό μόριο. Ο καφές βελτιώνει την στυτική δυσλειτουργία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο επίμαχο σημείο αφού πρώτα χαλαρώσει τις αρτηρίες της περιοχής.

Η ευεργετική δράση της κατανάλωσης καφέ στα αγγεία που βρίσκονται στην περιοχή του ανδρικού μορίου οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της καφεΐνης και των υπολοίπων συστατικών, κυρίως του χλωρογενικού οξέος, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα που παρουσιάζει τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας.

Το χλωρογενικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που εμπεριέχεται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες στον καφέ. Η πολυφαινόλη εμπεριέχεται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε δείγμα τεσσάρων χιλιάδων ανδρών έδειξε ότι, τα προβλήματα στην στύση εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε άτομα που κατανάλωναν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Καταναλώνοντας έως 175 mg καφέ τη ημέρα, οι άνδρες μειώνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 42%. Με δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ο κίνδυνος είναι μικρότερος κατά 39%. Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων έλαβε υπόψη βασικούς παράγοντες κινδύνου και διαιτητικές παραμέτρους που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη στυτική λειτουργία όπως είναι η ηλικία, η υπέρταση, ο μεταβολισμός, το κάπνισμα και η άσκηση. Ένα ενδιαφέρον πόρισμα της έρευνας είναι ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση και παχυσαρκία, όχι όμως σε ασθενείς με διαβήτη.