Κρητικό σκεύασμα-ασπίδα στη μάχη κατά των λοιμώξεων

Ένα σκεύασμα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τη δραστική ενίσχυση του οργανισμού, με κύρια συστατικά κρητικά βότανα, αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμο στα ράφια των φαρμακείων.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας ομάδας καθηγητών της Ιατρικής, οι οποίοι σε συνεργασία με ομάδα παραγωγών βοτάνων από το Ρέθυμνο της Κρήτης κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν ένα φυσικό, βιολογικό σκεύασμα, το οποίο έχει τη μορφή κάψουλας, λαμβάνεται από το στόμα ως soft gel και είναι ικανό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σκεύασμα σχετίζεται άμεσα με την προστασία του αναπνευστικού συστήματος από λοιμώξεις, την ίαση της γρίπης, την ανακούφιση από πόνους, ενώ μπορεί να δράσει και ως αντιπυρετικό. Τα ΜΜΕ έχουν δώσει την ονομασία «κρητική ασπιρίνη» στο συγκεκριμένο σκεύασμα, όμως οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας και κυρίως ο επικεφαλής τους καθηγητής Χρήστος Λιονής επιθυμεί να μην υπάρχει ονοματοδοσία, δεδομένου ότι ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για όνομα στους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Λιονής επισημαίνει, επίσης, ότι το βιολογικό φυσικό αυτό παρασκεύασμα δεν είναι προς το παρόν φάρμακο. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον, καθώς στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η μετεξέλιξη του φυσικού σκευάσματος σε ήπιο φυσικό φάρμακο, δεδομένης, μάλιστα, της πολύχρονης και συνεχούς εργαστηριακής έρευνας που πραγματοποιείται για το συγκεκριμένο προϊόν.

Στην ερευνητική ομάδα βρίσκονται καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον Χρήστο Λιονή και συνεργάτες του τον Ηλία Καστανά και τον Στέργιο Πυρίντσου. Στην προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, όπως, επίσης, και γνωστή φαρμακοβιομηχανία.

Το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο, τρία μοναδικά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες βότανα της Κρήτης, και το περίφημο λάδι της περιοχής, το κρητικό ελαιόλαδο, αποτελούν τη βάση του προϊόντος, που είναι συσκευασμένο σε κάψουλα, για εύκολη κατάποση. Το εν λόγω σκεύασμα αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών μέσα στους θερινούς μήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, ήδη, στην επιστημονική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο γίνεται λόγος για το κρητικό αυτό σκεύασμα και αν όλα εξελιχθούν με επιτυχία, σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Χαροκόπος Νικήστρατος, «υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του σκευάσματος και για τον λόγο αυτόν ήδη από εφέτος η Ένωση έχει προχωρήσει σε συμβόλαια με παραγωγούς για συγκεκριμένα βότανα και ποσότητες. Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια βασισμένη σε μία ιδέα του καθηγητή Παθολογίας Ηλία Κατσανά. Η χρηματοδότηση της έρευνας ήταν από ίδια κεφάλαια της ΕΑΣ Ρεθύμνου με στόχο να ενισχυθεί η τοπική βοτανοκαλλιέργεια».