Εικοσιπέντε χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες πάνε στα δικαστήρια το facebook

Στις 9 Απριλίου 2015, σε μια πρώτη ακροαματική διαδικασία στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης, 25.000 πολίτες θα βρεθούν δια των νομικών εκπροσώπων τους αντιμέτωποι με το Facebook, κατηγορώντας τον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, η πρωτοβουλία της κίνησης αυτής ανήκει στον Αυστριακό φοιτητή Μαξ Σρεμς, ο οποίος αξιώνει από την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποζημίωση 500 ευρώ για καθέναν από τους 25.000 υποστηρικτές του.

Ο Σρεμς υποστηρίζει ότι το Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρακολουθώντας τις κινήσεις των χρηστών του σε εξωτερικές σελίδες, με τη χρήση Συστημάτων Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Systems).

Αν εν τέλει το δικαστήριο κρίνει δεκτή την αγωγή, τότε είναι σίγουρο πως όλα τα social media θα έχουν σοβαρά προβλήματα με τους χρήστες τους και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Να θυμίσουμε πως ο Σρεμς έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με το Facebook, όταν το 2013 κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας για την ανάμειξή της στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα «Prism», ενώ το 2011 έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ζήτησε από τη Facebook να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για τον ίδιο, λαμβάνοντας ως απάντηση 1.222 σελίδες.