Το Facebook προστατεύει τη φήμη σου!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα καινοτομίας, προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότερους χρήστες. Μετά τη νέα εφαρμογή του twiiter για ανέβασμα video, το facebook προχωρά, σύμφωνα με το techit.gr, στην ανάπτυξη ενός λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που θα σε προειδοποιεί αν ανεβάζεις μια φωτογραφία ή ένα κείμενο που μπορεί να καταστρέψει την ζωή σου. Το λογισμικό αυτό είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις φωτογραφίες στις οποίες είστε νηφάλιος από αυτές που είστε μεθυσμένος.

Το techit.gr αναφέρεται στον Γιαν Λεκάν, υπεύθυνο του προγράμματος, ο οποίος φέρνει σαν παράδειγμα τις φωτογραφίες που μπορεί να ανεβάσει κάποιος από μια νυχτερινή έξοδο. Αν ο χρήστης εμφανίζεται μεθυσμένος ή σε απρεπείς στάσεις θα του εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα τον προειδοποιεί αν θέλει να την αναρτήσει για να μην τον δουν σε αυτή την κατάσταση οι γονείς του ή το αφεντικό του.

Αυτό το λογισμικό είναι απόρροια της προσπάθειας των μεγιστάνων του διαδικτύου να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον προς τον χρήστη χρησιμοποιώντας την τεχνική της βαθιάς γνώσης. H τεχνική αυτή αφορά στη συλλογή δεδομένων των χρηστών σε βάσεις δεδομένων, με στόχο την δημιουργία ενός πιο προσωπικού περιβάλλοντος, φιλικού στον χρήστη.

Όπως είναι φυσικό, η τεχνική αυτή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα και απειλεί την ελευθερία των ατόμων.