Mε λουκέτο κινδυνεύει ένα από τα πιο μεγάλα και ιστορικά τηλεσκόπια

Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος να κλείσει το γιγαντιαίο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο με το τεράστιο «πιάτο» που έχει διάμετρο 305 μέτρα λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης. Οι αμερικανικοί επιστημονικοί φορείς που το έχουν υπό την διαχείρισή τους, έχουν υποχρεωθεί σε περικοπές του προϋπολογισμού τους και ένα απο τα θύματα μπορεί να είναι το Αρεσίμπο, που βρίσκεται στη σχετική λίστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του Αρεσίμπο φθάνει περίπου τα 12 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα καλύπτεται κατά 8 εκατ. δολάρια από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και κατά 4 εκατ. δολάρια από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Το NSF χρησιμοποιεί το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο για αστρονομική έρευνα, ενώ η NASA για αναζήτηση κοντινών αστεροειδών.

Από το 1964 που λειτούργησε, έως σήμερα, έχει κάνει αμέτρητες αστρονομικές ανακαλύψεις, έχει βοηθήσει να εντοπισθούν δυνητικά απειλητικοί για τη Γη αστεροειδείς και επιπλέον έχει….πρωταγωνιστήσει στις κινηματογραφικές ταινίες «Επαφές» με την Τζόντι Φόστερ και «Επιχείρηση Χρυσά Μάτια» με τον Τζέημς Μποντ (Πιρς Μπρόσναν).