Δικαίωμα επιστροφής χρημάτων εντός 14 ημερών για e-εφαρμογές και e-βιβλία από την Apple

του Γιάννη Δεβετζόγλου

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε από το appstore μία εφαρμογή ή ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για το κινητό ή την ταμπλέτα σας και δεν μείνετε ικανοποιημένοι, η εταιρεία Apple σας επιστρέφει τα χρήματά σας εντός 14 ημερών.

Το θέμα δεν ρυθμίστηκε λόγω χαλάρωσης της εμπορικής πολιτικής της Apple, αλλά με νέα ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει επιστροφή των χρημάτων σε όσους δεν τους άρεσε η εφαρμογή ή το βιβλίο που κατέβασαν εντός 14 ημερών.

Ως εκ τούτου, το μέτρο ισχύει μόνο για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, η ενημέρωση στους γραπτούς «όρους και προϋποθέσεις» που θέτει η εταιρεία έχουν δημοσιευτεί και ισχύουν από τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ η ντιρεκτίβα είχε ψηφιστεί από την Κομισιόν τον Ιούνιο.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα για την επιστροφή χρημάτων για αγορές από το appstore, ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή ή ιδιαίτερος λόγος για να επιστραφεί. Επιπλέον, ο αγοραστής θα έπρεπε να κάνει μία ειδική αναφορά προκειμένου να του επιστραφούν τα χρήματα, εφόσον βέβαια γίνονταν δεκτοί οι λόγοι της επιστροφής από την Apple.

Πλέον, χωρίς καμία δικαιολογία ο καθένας μπορεί να επιστρέψει την εφαρμογή και να ζητήσει πίσω τα χρήματά του. «Εάν αποφασίσετε να ακυρώσετε την παραγγελία σας, θα πρέπει να το κάνετε μέσα σε 14 ημέρες από την ημέρα που παραλάβατε την απόδειξη αγοράς και δίχως να μας αναφέρεται τον λόγο», αναφέρει η Apple στο νέο συμβόλαιο.

Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές με κάρτα δώρων iTunes.

Διευκρινίζεται ότι το Google’s Play Store δίνει δικαίωμα επιστροφής προϊόντων σε δύο ώρες, κάτι που θα πρέπει επίσης να αλλάξει για τους ευρωπαίους πολίτες.

ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΛΕΑΓΟΡΕΣ. Με την ίδια απόφαση όσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικά αγορές, δηλαδή είτε μέσω Ιντερνετ, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε ταχυδρομική παραγγελία, έχουν πλέον στη διάθεσή τους επτά ημέρες για την επιστροφή των αντικειμένων. Ημερομηνία που θα ισχύει πλέον είναι αυτή της παραλαβής του αντικειμένου και όχι της εκτέλεσης της παραγγελίας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5195082/dikaiwma-epistrofh-xrhmatwn-entos-14-hmerwn-gia-e-efarmoges-kai-e-biblia/