Πλησιάζουμε στη θεραπεία του καρκίνου (;)

Στη θεραπεία μορφών καρκίνου πλησιάζει η ιατρική κοινότητα, σύμφωνα με τις δηλώσεις μιας ογκολόγου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κόλετζ του Λοδίνου.

Σύμφωνα με την Ρεμπέκα Κριστελάιτ, έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στην ανοσοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ωφελούνται σημαντικά και να βελτιώνεται η ζωή τους.

«Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τη χρήση της λέξης “θεραπεία”», δήλωσε η ειδικός εκφράζοντας την αισιοδοξία της ενώ πρόσθεσε ότι «ως ογκολόγος η “θεραπεία” δεν είναι μία λέξη που λέμε εύκολα».

Όπως είπε, μάλιστα, οι γιατροί συχνότερα μιλούν για «ύφεση» αλλά ο όρος «θεραπεία», αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο».

Σύμφωνα με την Κριστελάιτ, με την ανοσοθεραπεία κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς να σημειώνεται «αναζωπύρωση» της ασθένειας, επομένως όπως τόνισε η ογκολόγος τα φάρμακα αυτά «κάνουν τη διαφορά».

Δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται είναι γιατί μπορούν να «κρυφτούν» από το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την ανοσοθεραπεία, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς «ξυπνάει» επομένως μπορεί να πολεμήσει τον καρκίνο.

Μερικές από τις αγωγές της ανοσοθεραπείας ενισχύουν το ανοσοποιητικό ώστε να λειτουργήσει καλύτερα κατά του καρκίνου, ενώ άλλες το βοηθούν να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψει.

Μελέτες έδειξαν ότι η ανοσοθεραπεία λειτουργεί, μεταξύ άλλων, σε μορφές καρκίνου δέρματος, πνεύμονα, νεφρών.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ένας Βρετανός με καρκίνο δέρματος σε προχωρημένη μορφή που οι γιατροί εκτιμούσαν πως είχε λίγους μήνες ζωής, πλέον έχει επιστρέψει στην εργασία του και εκφράζονται ελπίδες ότι θα έχει πολλά χρόνια ζωής μπροστά του.