"Έξυπνο" γκάτζετ μας αλλάζει...τη διάθεση - Ελληνίδα η εφευρέτης του

Η 45χρονη Φωτεινή Μαρκοπούλου είναι μια μάλλον ασυνήθιστη περίπτωση επιστήμονα, καθώς εγκατέλειψε τα μυστικά του σύμπαντος για χάρη των μυστικών της ψυχής και τη γοητεία της δημιουργίας.

Από πρωτοποριακή φυσικός-κοσμολόγος μεταμορφώθηκε σε πρωτοπόρο μιας νέας γενιάς τεχνολογικών «γκάτζετ», που όχι μόνο θα φοριούνται, αλλά επίσης – όπως η μουσική- θα αλλάζουν την ψυχική διάθεση του χρήστη. Ανέπτυξε έτσι το Doppel, μία συσκευή που δεν καταγράφει απλώς στατιστικές (π.χ. πόσα μέτρα περπάτησες), ούτε μόνο βιοδείκτες (π.χ. τους χτύπους της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση ή την θερμοκρασία του σώματός σου), αλλά η οποία επιδρά στα ίδια τα συναισθήματά σου.

Η Φ.Μαρκοπούλου γεννήθηκε το 1971, σπούδασε Φυσική στην Ελλάδα και πήρε το διδακτορικό της από το Imperial College του Λονδίνου. Υπήρξε μία από τις πιο διακεκριμένες νέες Ελληνίδες φυσικούς που έφυγαν από την Ελλάδα και διέπρεψαν στο εξωτερικό στην κοσμολογία και στην κβαντική φυσική. Έφθασε να διδάσκει στο περίφημο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter του Καναδά και να συνεργάζεται με διάσημους φυσικούς όπως ο Λι Σμόλιν. Δίδαξε επίσης σε άλλα πανεπιστήμια και ινστιτούτα (ΜΙΤ ΗΠΑ, Γουότερλου Καναδά, Μαξ Πλανκ Βερολίνου κ.α.).

Και όμως, το 2012, τα παράτησε όλα αυτά για να εφεύρει από την αρχή τον εαυτό της. Έκανε (ξανά) μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, σε ένα κοινό πρόγραμμα του Imperial College και του Βασιλικού Κολλεγίου Τεχνών, πάνω σε κάτι τελείως διαφορετικό: στο καινοτομικό τεχνολογικό ντιζάιν (Innovation Design Engineering).

Πρόσφατα η πρώην φυσικός, μαζί με τρεις ακόμη τολμηρούς καινοτόμους, έναν μηχανολόγο μηχανικό, έναν ειδικό στην επιστήμη των υλικών και έναν βιομηχανικό σχεδιαστή, ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία «ενσυναισθητικής φορέσιμης τεχνολογίας» (empathic wearable technology) Team Turqoise.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φ.Μαρκοπούλου, η οποία είναι συνιδρύτρια και επιστημονική διευθύντρια στην Team Turqoise, μιλάει για το Doppel, που ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά. Είναι ένα βραχιόλι (περικάρπιο) που αλλάζει την ψυχική διάθεση όποιου το φοράει: αν είναι αγχωμένος και «σπινταρισμένος», τον χαλαρώνει, ενώ αντίθετα, αν είναι πεσμένος, τον «ανεβάζει».