Ζητείται αστροναύτης!

«Διαστημικό» ρεκόρ σημείωσαν οι υποβολές βιογραφικών στη NASA για την θέση του αστροναύτη, με περισσότερους από 18.300 ανθρώπους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις μόλις 14 θέσεις που «άνοιξαν» στην Υπηρεσία, από τον Νοέμβριο του 2015 έως και σήμερα. Η πιθανότητα καθενός εξ αυτών να κληθεί τελικώς για συνέντευξη είναι μόλις 0,08%.

Όπως αναφέρει το skai.gr, το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από το 1978, όταν είχαν αποσταλεί περί τις 8.000 αιτήσεις. Στην τελευταία αντίστοιχη εκδήλωση ενδιαφέροντος της NASA, το 2012, τα βιογραφικά δεν είχαν ξεπεράσει τις 6.300.

Αναλυτές αποδίδουν το πρωτοφανές αυτό ενδιαφέρον τόσο στο «άνοιγμα» της NASA στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, flickr) τα τελευταία χρόνια, όσο και στην ταχύτερη, πλέον, ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αποστολές της Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξερεύνησης του Πλούτωνα από το σκάφος New Horizons το καλοκαίρι του 2015, όπου τα δεδομένα δημοσιοποιούνταν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Την τρέχουσα περίοδο οι ενεργοί αστροναύτες της NASA είναι μόλις 47, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό μετά και τον τερματισμό του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων τον Ιούλιο του 2011.

Η διαδικασία εκλογής των πιο υποσχόμενων υποψηφίων θα ξεπεράσει, χρονικά, τους 18 μήνες ενώ μετά την απλή αναζήτηση όρων – «κλειδιών» σχετικά με τις σπουδές και την ηλικία τους, μόλις 500 υποψήφιοι θα φτάσουν στο τραπέζι των «πολύ πιθανών υποψηφίων». Από αυτούς, περίπου 120 θα προσέλθουν για συνέντευξη στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον, εκτιμούν ειδικοί αναλυτές.

Οι νέοι, εκκολαπτόμενοι αστροναύτες θα περάσουν από αρκετά χρόνια εντατικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας και δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε αποστολή πριν από το 2020. «Ίσως κάποιοι από αυτούς να αποτελέσουν και τους πρώτους ανθρώπους στην Ιστορία που θα ταξιδέψουν πιο μακριά από την Σελήνη», σχολιάζει πηγή της Υπηρεσίας που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Ως τώρα, τα ανθρώπινα ίχνη δεν έχουν ξεπεράσει σε απόσταση το ένα δευτερόλεπτο φωτός [σ.σ χρόνος που απαιτείται για να φτάσει το φως από την Σελήνη στη Γη]».