NASA: Τελικά υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στον Άρη

Τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι υπάρχει νερό στον Άρη παρουσίασε η NASA σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας.  Πρόκειται για ενδείξεις εποχής ροής υγρού νερού στον Άρη, μια ανακάλυψη που δίνει νέο «αέρα» στις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής.

Μακρόστενοι σκούροι σχηματισμοί που διακρίνονται περιστασιακά σε αρειανές πλαγιές σχηματίζονται όντως από τη ροή αλμυρού νερού, αναφέρουν ερευνητές της NASA στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Οι ροές φτάνουν σε πλάτος τα πέντε μέτρα και σε μήκος έως και τα 100 μέτρα, και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τη NASA το 2010. Η ανακάλυψη επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα που έχουμε για τον Άρη, με δεδομένο ότι η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής, έστω και με τη μορφή μικροοργανισμών.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Δρ. Λουχέντρα Όγια, ο οποίος είχε παρουσιάσει ανάλογες ενδείξεις στο κορυφαίο περιοδικό Science το 2011.

Το «σκοτεινό» νερό του Άρη εκτιμάται ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού, καθώς το χλωριούχο νάτριο θα οδηγούσε σε αλλαγή των θερμοκρασιών πήξης και τήξης, επιτρέποντας στο νερό να παραμένει σε αρκετά υγρή μορφή ώστε να είναι ορατή η ροή του.