"Ανάστησαν" αρχαίο ιό

Γιγαντιαίο, σε σχέση με τους σημερινούς, αρχαίο ιό “ανάστησαν” οι επιστήμονες, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχονται για την υγεία από αυτή την πρακτική.

Οι επιστήμονες αποκαλούν τον ιό Mollivirus sibericum και επί 30.000 χρόνια βρισκόταν σε κατάψυξη στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας.

Η ομάδα Γάλλων και Ρώσων ερευνητών κάνει λόγο για μια ανακάλυψη που μπορεί να μην είναι πρωτοφανής, παρουσιάζει όμως αρκετές διαφορές με τις προηγούμενες.

Όπως αναφέρει το euronews, από το 2003 έχουν εντοπιστεί τέσσερις γιγαντιαίοι ιοί που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το 2014 είχε βρεθεί ο Pithovirus Sibericum, o οποίος μάλιστα είχε διατηρήσει την ικανότητά του να επιτίθεται σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι αμοιβάδες.
Μπορεί οι ιοί να φαίνονται αβλαβείς για τους ανθρώπους και τα ζώα, όμως η «ανάστασή» τους αποτελεί προειδοποιητικό σήμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το τι πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα θα μπορούσε να φέρει στο φως το ξεπάγωμα απομακρυσμένων περιοχών λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των εργασιών εξόρυξης υδρογοναθράκων στην Αρκτική.

Άλλοι αρχαίοι παθογόνοι ιοί μπορεί να επανέλθουν εν καιρώ στη ζωή και αυτοί πιθανώς δεν θα αρκούνται να μολύνουν και να σκοτώνουν μόνο αμοιβάδες – κάτι που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς με την προοπτική είτε λόγω ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, είτε λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική για πετρέλαιο, χρυσό κ.α. να «ξεπαγώσουν» και άλλοι αρχαίοι ιοί, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας ανέφερε ότι «η αναγέννηση ιών που θεωρούνται ότι έχουν εξαλειφθεί, όπως της ευλογιάς, του οποίου η διαδικασία πολλαπλασιασμού είναι παρόμοια με αυτή του πιθοϊού, δεν πρέπει πλέον να θεωρείται θέμα μόνο της επιστημονικής φαντασίας. Ο κίνδυνος που υπάρχει να συμβεί αυτό το σενάριο στην πραγματική ζωή, πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά».

Σύμφωνα με τον Κλαβερί, ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εξαφανίστηκε από την επιφάνεια της Γης πριν από 30 περίπου χρόνια, αλλά ζει ακόμα στο παγωμένο υπέδαφος, περιμένοντας να ξανακάνει την εμφάνισή του.

Άλλοι πάντως επιστήμονες επισημαίνουν πως οι άνθρωποι ήδη αναπνέουν χιλιάδες ιούς κάθε ημέρα και καταπίνουν δισεκατομμύρια όποτε κολυμπάνε στη θάλασσα, συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπερτιμάται η δυνητική απειλή των κατεψυγμένων ιών που «ανασταίνονται».

Ένα κρίσιμο ερώτημα όμως που, προς το παρόν, δεν μπορούν να απαντήσουν οι επιστήμονες, είναι πόσοι ιοί θα είναι πραγματικά μολυσματικοί μετά από «κατάψυξη» χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών.