Γ. Μουζάλας: Ψάχνουμε λύσεις τύπου "Ελαιώνα"

Το 17% έως 20% των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη είναι μετανάστες που έχουν μπει παράτυπα στη χώρα μας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Υπουργός για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σημείωσε ότι από σήμερα Τετάρτη αρχίζει γενικότερα και η καταγραφή των μεταναστών, ενώ έως τώρα οι προσπάθειες καταγραφής εστιάζονταν στους πρόσφυγες.

Σχετικά με τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μουζάλας είπε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά αναμένουμε να την εκταμίευση των «πρώτων χρημάτων» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο αρμόδιος Υπουργός προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για την αποσυμφόρηση και της Αθήνας, στην οποία μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, όπως είπε, αναζητούνται λύσεις στο «επίπεδο του Ελαιώνα», δηλαδή χώροι προσωρινής διαμονής οι οποίοι θα αναμορφωθούν καταλλήλως για τη φιλοξενία ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά στην πρωτεύουσα.

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα βίας στα νησιά, επισήμανε ότι τα επίμαχα περιστατικά «είναι μικρά σε σχέση με τον όγκο των προβλημάτων». Συμπλήρωσε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση τόσο στη Μυτιλήνη όσο και άλλες παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί και το έργο της επόμενες κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν αρκετά δρομολόγια πλοίων για να βελτιωθεί η κατάσταση τα νησιά, ενώ τόνισε ότι ήδη έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια.

Πηγή: skai.gr