Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά του καρκίνου με ελληνική "υπογραφή"

Τη δυνατότητα αναπρογραμματισμού των καρκινικών κυττάρων σε υγιή ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους”.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Cell Biology, υπογράφεται από τον ερευνητή Αντώνη Κουρτίδη από τη Βέροια και πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του διευθυντή της έδρας Καρκινικής Βιολογίας της Μάγιο στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα Πάνου Αναστασιάδη ο οποίος είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Οι ερευνητές της ομάδας του κ. Κουρτίδη κατάφεραν στο εργαστήριο του κ. Αναστασιάδη να μετατρέψουν in vitro ανθρώπινα κύτταρα από επιθετικούς καρκίνους του μαστού, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης σε κανονικά.

Βρήκαν πως η «κόλλα» με την οποία τα κύτταρα «δένονται» μεταξύ τους ρυθμίζεται από κάποιους «μικροεπεξεργαστές», τα microRNA. Οταν όλα λειτουργούν φυσιολογικά, τα microRNA δίνουν εντολή στα κύτταρα να σταματήσουν την κυτταρική διαίρεση όταν υπάρχουν αρκετά. Αυτό το κάνουν μέσω μιας πρωτεΐνης, της PLKEKHA7, η οποία σπάει τους κυτταρικούς δεσμούς, όμως στον καρκίνο η λειτουργία αυτή παύει.

Ο Πάνος Αναστασιάδης και ο Αντώνης Κουρτίδης σπούδασαν στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αναστασιάδης έφυγε για το διδακτορικό του στις ΗΠΑ πριν από 25 χρόνια με υποτροφία από το ίδρυμα Μποδοσάκη.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος Καρκινικής Βιολογίας της Κλινικής Μάγιο: «Ποτέ δεν είχα σκοπό να μείνω στις ΗΠΑ, πάντα ήθελα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα, κυρίως για τον τρόπο ζωής της». Ο κ. Αναστασιάδης πάντως επισκέπτεται συχνά πυκνά την πατρίδα και έρχεται συχνά για διακοπές στην Ελλάδα με τα παιδιά του, αλλά και όποτε μπορεί μόνος του, καθώς έχει οικογένεια στη χώρα μας.

Πηγή: Εθνος