Απόψε η τελευταία ευκαιρία να παραμείνει «ζωντανό» το ρομπότ Philae στον κομήτη

Περιθώριο μίας μέρας φαίνεται ότι έχουν οι υπεύθυνοι του ρομπότ Philae να το φέρουν σε σωστή θέση και να ενεργοποιήσουν τα επιστημονικά όργανά του. Δεδομένου ότι η συσκευή βρίσκεται σε σκιά και δεν μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία της, οι μηχανικοί ανησυχούν ότι θα πάψει να λειτουργεί το Σάββατο.

Το θετικό είναι ότι 10 από τα 11 επιστημονικά όργανα του Philae έχουν συλλέξει δεδομένα τα οποία τώρα αναλύονται.

Το ενδέκατο όργανο, ένα τρυπάνι για την ανάλυση δειγμάτων κάτω από την επιφάνεια, ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν λειτούργησε, δήλωσε την Παρασκευή ο Στεφάν Ούλαμεκ, υπεύθυνος του Philae, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA.

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Philae έχει αρκετή ενέργεια για να μεταδώσει τα δεδομένα στην επόμενη επαφή που θα έχουμε μαζί του» είπε ο ίδιος, αλλά αρνήθηκε να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία του ρομπότ. «Ελπίζουμε να έρθουμε ξανά σε επαφή [με το Philae] απόψε το βράδυ».

Στο μεταξύ, η συσκευή έχει τεθεί σε κατάσταση μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα όμως, με πηγές του BBC, οι μηχανικοί πιστεύουν ότι η επικοινωνία που θα έχουν με το Philae το βράδυ της Παρασκευής θα είναι η τελευταία αν δεν βρεθεί λύση.

Οι ειδικοί θα δώσουν εντολή στο ρομπότ να περιστρέψει ελαφρώς το σώμα του πάνω στα σκέλη προσεδάφισης προκειμένου να στρέψει προς τον ήλιο τον μεγαλύτερο ηλιακό συλλέκτη του.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5180094/prwth-kai-teleytaia-eykairia-gia-th-swthria-toy-rompot-philae/