Επαναλειτουργεί έπειτα από 27 μήνες αποχής ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων

Ξανατίθεται σήμερα σε λειτουργία ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), έπειτα από δύο χρόνια αποχής, προκειμένου να γίνουν επισκευές και αναβαθμίσεις, ώστε να ξεκινήσει ένα νέο πείραμα που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη Φυσική. Η επιστημονική κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη σημαντική ανακάλυψη μετά την ανακάλυψη του “σωματιδίου του Θεού” (Χιγκς) το 2012. “Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα!”, γράφει στην ιστοσελίδα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοινώνοντας ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τίθεται σήμερα σε πλήρη ισχύ.

Έπειτα από 27 μήνες διακοπής, στη διάρκεια των οποίων ο επιταχυντής πραγματοποίησε αναγκαίες σχετικές δοκιμαστικές συγκρούσεις σωματιδίων, σήμερα, για πρώτη φορά, θα αρχίσει τις συγκρούσεις πρωτονίων, με ρυθμό έως ένα δισεκατομμύριο φορές ανά δευτερόλεπτο.

Οι συγκρούσεις πρωτονίων σηματοδοτούν την έναρξη της δεύτερης φάσης λειτουργίας του επιταχυντή (γνωστής ως “Run 2”). Οι συγκρούσεις θα πραγματοποιηθούν με την ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), σχεδόν διπλάσια από την ενέργεια κατά την πρώτη τριετή περίοδο λειτουργίας του.

“Ύστερα από διάστημα δύο ετών και αφού έγιναν δοκιμαστικές συγκρούσεις πρωτονίων με χαμηλή ενέργεια, οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων ξεκινούν, με τον επιταχυντή να φθάνει σταδιακά στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, δηλαδή στα 6,5 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα ή 13 TeV συνολικά”, επισημαίνουν οι ερευνητές του CERN. Κατά τη νέα φάση λειτουργίας, τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται για να μελετηθούν από τους φυσικούς, αναμένεται να φθάνουν τα δέκα Gigabytes το δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, αφότου τεθεί σε πλήρη ισχύ ο “Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων” θα μπορέσουν να βρουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως, αν το σωματίδιο Χιγκς είναι ένα και μοναδικό ή μέλος μιας οικογένειας συναφών σωματιδίων . Υπενθυμίζεται ότι, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) βρίσκεται εγκατεστημένος μέσα σε μία υπόγεια κυκλική σήραγγα, μήκους 27 χλμ. περίπου 100 μέτρα μέσα στο έδαφος , στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας.