Ρωσία: Αποκαλύφθηκε ο βασικός μάρτυρας για την πτώση του μαλαισιανού Boeing στην Ουκρανία

Ένας πρώην μηχανικός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Γεβγκένι Αγκάποφ, είναι ο βασικός μάρτυρας της εξεταστικής επιτροπής της Ρωσίας για τα αίτια της πτώσης του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, που στοίχισε τη ζωή σε 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος. Την ανακοίνωση της ταυτότητας του μάρτυρα έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έρευνες για το τραγικό αυτό συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε ως “έγκλημα εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της ανθρωπότητας”, συνεχίζονται. Πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, η επιτροπή απέσπασε μαρτυρία Ουκρανού πολίτη, ο οποίος πέρασε στη Ρωσία αυτοβούλως, εκφράζοντας την επιθυμία να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρχικά ο μάρτυρας τέθηκε σε καθεστώς προστασίας, αλλά οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην αποκάλυψη του ονόματός του σαν απάντηση στην αμφισβήτηση, από ορισμένα ΜΜΕ, της ύπαρξής του. Ωστόσο, παραμένει κάτω από καθεστώς προστασίας από τη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Μάρκιν, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στις 17 Ιουλίου 2014, από ουκρανική στρατιωτική βάση πέταξε ένα αεροπλάνο SU-25 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας. το αεροπλάνο επέστρεψε χωρίς τα πυρομαχικά του, ενώ ο πιλότος είπε στους συναδέλφους του ότι βρέθηκε “στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή”. Αργότερα ο μάρτυρας έμαθε για την πτώση του Boeing.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Θυμίζουμε ότι το Κίεβο και οι εξεγερμένες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας αντάλλαξαν εξαρχής κατηγορίες για την ευθύνη της πτώσης του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών.