To LightSail έδειξε σημάδια… ζωής

Συνεχίζει κανονικά την αποστολή του το LightSail της Planetary Society. Υπενθυμίζεται πως το σκάφος, κλάσης cubesat, είχε εκτοξευτεί σε τροχιά με πύραυλο United Launch Alliance Atlas V, μαζί με το X-37B της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και ύστερα από δύο ημέρες λειτουργίας είχε χάσει την επικοινωνία του με τη βάση.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Planetary Society, Μπιλ Νάι, σε σχετική ανακοίνωση, «το LightSail επικοινώνησε με το “σπίτι”, είναι “ζωντανό”. Το διαστημικό μας σκάφος πραγματοποίησε επανεκκίνηση, όπως είχαν προβλέψει οι μηχανικοί μας… στο μεταξύ η ομάδα μας έχει γράψει ένα software patch έτοιμο για upload. Μόλις είμαστε σίγουροι για τα πακέτα δεδομένων όσον αφορά την τροχιά μας, θα πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το ανέβασμα του patch και την ανάπτυξη των ιστίων- και θα πάρουμε αυτές τις αποφάσεις πολύ σύντομα».

Συνολικά η επιχείρηση αποτελεί ένα φιλόδοξο διαστημικό σχέδιο, καθώς τίθενται σε δοκιμή διαστημικά ηλιακά πανιά. Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 20 Μαΐου και έχει το μέγεθος ενός καρβελιού.

Η επικοινωνία χάθηκε στις 22 Μαΐου, εξαιτίας προβλήματος του λογισμικού, το οποίο προκάλεσε το «κρασάρισμα» του συστήματος. Η επανεκκίνηση θεωρείται πιθανόν να οφείλεται στην κοσμική ακτινοβολία που πλήττει τα ηλεκτρονικά του δορυφόρου, οδηγώντας συχνά σε επανεκκινήσεις δορυφόρων.