Ο Θωμάς Μαλούτας νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

Ο Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής Ανθρώπινης Γεωγραφίας και Θεματικής Χαρτογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ανέλαβε νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο κ. Μαλούτας γεννήθηκε το 1953 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στην École Spéciale d’Architecture του Παρισιού, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Κοινωνικής Γεωγραφίας των Πόλεων.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) το 1983. Εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1995 και Καθηγητής το 2000. Το 2009 εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Το 2001 εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ και επανεξελέγη το 2007. Την περίοδο 2010-13 άσκησε χρέη Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΚΕ και μεταξύ 2011 και 2012 ήταν συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων.

Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 15 βιβλία και συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πολλές άλλες δημοσιεύσεις. Περιλαμβάνει, επίσης, ηλεκτρονικές εφαρμογές για την πρόσβαση, επεξεργασία και χαρτογράφηση δεδομένων των απογραφών πληθυσμού.

Θεματικά το έργο του εντάσσεται στην Κοινωνική Γεωγραφία των Πόλεων. Το σύνολο σχεδόν του έργου του εστιάζει στην κοινωνική ανισότητα και τη δυναμική του μετασχηματισμού της κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής αστικοποίησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Μαλούτας «αποτελεί ενδεδειγμένο πρόσωπο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Έρευνας, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί πυλώνα παιδείας και πολιτισμού, καθώς και μοχλό “έξυπνης” ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας όταν πλαισιώνεται από τις κατάλληλες πολιτικές. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί, επίσης, την έμφαση που θέλει να δώσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.