Ο Σάκης Παπαδόπουλος στο Politis Online: Δεν είναι θεατρικό διαζύγιο. Η ρήξη μας με τους ΑΝΕΛ είναι οριστική και αμετάκλητη

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Ο Σάκης ΠαπαδόπουλοςΒουλευτής Τρικάλων και Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρεί συνέντευξη στο Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μετά και το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδήγησε στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου.

Επισημαίνοντας το λάθος όσων μιλούν για “θεατρικό διαζύγιο” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Βουλευτής τονίζει ότι η ρήξη του κυβερνώντος κόμματος με τον εθνικολαϊκισμό όλων των πτερύγων της Βουλής “είναι οριστική και αμετάκλητη”, ενώ αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών απαντά ότι αυτός θα εξαρτηθεί από την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης. Ειδικότερα, τοποθετεί τις εκλογές στην ολοκλήρωση της τετραετίας στην περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν έπειτα και τις τοποθετήσεις των βουλευτών- “κλειδώνουν” οι 151.

Στην ΝΔ ο Σάκης Παπαδόπουλος καταλογίζει σπασμωδικές κινήσεις που οφείλονται στη διαπίστωση από πλευράς της ότι “η δημοσκοπική της υπεροχή σταδιακά εξαφανίζεται” και προειδοποιεί για διαστάσεις σκληρού ροκ στη σύγκρουσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “διχάζει και πολώνει” την προεκλογική αντιπαράθεση.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μέρες νωρίτερα και, κάνοντας ανάλυση των λόγων, την χαρακτηρίζει σημαδιακή.

Αναφορικά με το εμπάργκο του κόμματός του στον ΣΚΑΪ, ο Σάκης Παπαδόπουλος παίρνει θέση, αναφερόμενος παράλληλα στο εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο (γιατρός στο επάγγελμα) Σάκης Παπαδόπουλος, δεδομένης της δραστηριοποίησής του στον χώρο της Υγείας (είναι επίσης μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής) ερωτάται για το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και τον θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, καθώς και για τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση, συμφωνώντας μαζί μας ότι αποτελούν “γροθιά στο στομάχι”. Εξηγώντας ωστόσο στη συνέχεια τις κυβερνητικές κινήσεις για την αναστροφή της κατάστασης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βουλευτής Τρικάλων μας εξηγεί σε τι υπερτερεί όλων των προκατόχων του, θέτοντας στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ένα δίλημμα. Ή αλλιώς ένα συνειδησιακό ερώτημα όπως μας λέει. Ποιο είναι αυτό; Η απάντηση στο κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας και άκρως επίκαιρης συνέντευξης που μας παραχώρησε.

Ο βουλευτής Τρικάλων, όπως έχει δηλώσει, βρίσκεται σε προεκλογικό ρυθμό μαζί με τους συνυποψηφίους του από καιρό. Ωστόσο, η κομβική ημερομηνία για τον ίδιο θα είναι η 18η Ιανουαρίου, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανώσει εορταστική βραδιά στο σύμβολο της πόλης του, το Φρούριο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

1) Κύριε Παπαδόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη συνέντευξη ζητώντας τον σχολιασμό σας για τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Καθιστούν βιώσιμη την κυβέρνηση; Ποιο χρονικό ορίζοντα βλέπετε εσείς;

Aς θυμηθούμε τι προηγήθηκε: η 21η Αυγούστου του 2018 σηματοδότησε το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων εσωτερικής υποτίμησης και το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της.

Η 13η Ιανουαρίου του 2019 αντανακλά το πολιτικό τέλος των συμμαχιών στη βάση των μνημονίων και την έναρξη μιας νέας περιόδου στην οποία οι πολιτικές συμμαχίες θα γίνονται στη βάση πιο στέρεων ιδεολογικοπολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων και αποκλίσεων.

Η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε τον κύκλο της συνεργασίας των δύο κυβερνητικών κομμάτων και δεν φαίνεται εφικτή η δημιουργία νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλο Κόμμα. Προφανώς οι εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Μάιο, εάν η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και τον Οκτώβριο του 2019 – εάν βρεθούν οι 151 βουλευτές που θα την στηρίζουν.

2) Έχετε κάνει λόγο για λήξη της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα». Επιβεβαιώνετε επομένως τους πολιτικούς σας αντιπάλους που μιλούν για θέατρο εντυπώσεων από πλευράς Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου;

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ουσιαστικά έληξε μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος έβαλε σε απόλυτη προτεραιότητα την ιδεολογική αντίθεση των ΑΝΕΛ με την Συμφωνία. Εάν ήθελε να είναι συνεπής με το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα, έπρεπε να παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα έγκαιρα και να στηρίζει την Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μέχρι την λήξη της συνταγματικής θητείας της, για την ολοκλήρωση των στόχων της Κυβέρνησης. Δεν το έκανε. Τώρα εξαντλήθηκαν οι δυνατότητές του να πατά σε 2 βάρκες και γι΄αυτό κάνουν λάθος όσοι μιλούν για θεατρικό διαζύγιο. Η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον εθνικολαϊκισμό όλων των πτερύγων της Βουλής είναι οριστική και αμετάκλητη και γίνεται ακόμη πιο αναγκαία, με την ανακοίνωση του Στρατηγικού Σχεδίου Δίκαιης Ανάπτυξης και ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί για συμμαχία της Αριστεράς με τους Οικολόγους και τη ριζοσπαστικοποιούμενη Σοσιαλδημοκρατία, για μια Ευρώπη της Ανθρωπιάς…

3) Ποιος είναι ο απόηχος της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου;

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ήταν σημαδιακή:
– Επιβεβαίωσε, στις δηλώσεις της, ότι η Ελλάδα έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονιακών προγραμμάτων προσαρμογής,
– διαπίστωσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και υποσχέθηκε νέες Γερμανικές επενδύσεις
– απάντησε αποστομωτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επιπόλαιες δηλώσεις του περί συναλλαγής,
– αναγνώρισε την επιβάρυνση του ελληνικού λαού από τα σκληρά μνημονιακά μέτρα,
– επικρότησε την στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα
– έκανε πολύ τιμητική αναφορά στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εθνικολαϊκισμού στην Ευρώπη.

Η ΝΔ λειτουργεί σπασμωδικά καθώς διαπιστώνει ότι η δημοσκοπική υπεροχή της σταδιακά εξαφανίζεται

4) Με φόντο αυτήν την έντονη προεκλογική αντιπαράθεση και τις κατηγορίες περί σκανδαλολογίας από την αντιπολίτευση καθώς και διασποράς διχαστικού κλίματος, οι πολίτες προκαταβάλλονται αρνητικά για το τι μπορεί να ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές. Είναι έτσι τα πράγματα; Και κατά πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης ενός τέτοιου κλίματος;

Η προεκλογική αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει διαστάσεις σκληρού ροκ. Γίνεται πολωτική, διχαστική και τοξική σε αρκετά ζητήματα, κυρίως στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο θέμα της κάθαρσης. Στελέχη της ΝΔ κραυγάζουν περί προδοσίας, υποδεικνύουν απειλές κατά βουλευτών που θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αμφισβητούν το κραυγαλέο σκάνδαλο εκμαυλισμού συνειδήσεων από τη NOVARTIS και το συνολικό σκάνδαλο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία και το Φάρμακο, καταγγέλλουν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σκανδαλολογούν για ανύπαρκτα σκάνδαλα επιχειρώντας συμψηφισμούς. Η ΝΔ λειτουργεί σπασμωδικά καθώς διαπιστώνει ότι η δημοσκοπική υπεροχή της σταδιακά εξαφανίζεται.

5) Είστε από εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει τον σεβασμό πολιτικών σας αντιπάλων από όλους τους χώρους, καθώς σας αποκαλούν «εξαίρεση» του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει θετική αμηχανία στο άκουσμα τέτοιων εκφράσεων θαυμασμού προς το πρόσωπό σας, ή αντιθέτως νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένα κόμμα που δεν έπεισε τελικά τον ελληνικό λαό και τώρα εισπράττει το μένος των ψηφοφόρων; Ο ενδεχόμενος συνδυασμός και των δύο αυτών σας προβληματίζει;

Ομολογώ ότι αισθάνομαι ικανοποίηση όταν βουλευτές και στελέχη άλλων Κομμάτων εκφράζονται με εκτίμηση και σεβασμό για τις πολιτικές μου παρεμβάσεις στη Βουλή – σε δημόσιες εκδηλώσεις – στα ΜΜΕ. Θεωρώ όμως ότι εξαίρεση αποτελούν οι ακραίες συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την 21/8/2018, κερδίζει διαρκώς τις αξιολογήσεις πολιτών για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί, προκειμένου να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των στρωμάτων που υπέστησαν τα βάρη των μνημονίων. Προσωπικά, δεν κουράζομαι να εξηγώ τα δεδομένα του 1ου εξαμήνου του 2015, τους εκβιασμούς των δανειστών, τα διλήμματα, τα επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου σε αντίξοες συνθήκες, τα προτάγματα της νέας εποχής.

6) Έχετε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άρσης του εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ. Γιατί το κόμμα σας δίνει συνέχεια; Από τη στιγμή μάλιστα που το κάλεσμα από την πλευρά των δημοσιογράφων υφίσταται, ιδίως μάλιστα την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στον σταθμό. Πιστεύετε θα αλλάξει η κατάσταση;

Σε μια περίοδο πολωτικής προεκλογικής αναμέτρησης, τα Κόμματα που διεκδικούν τη κυβερνητική εξουσία ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν τα ΜΜΕ ασκούν υπερβολική κριτική στην πολιτική τους. Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήσαμε ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ – παρά τις εξοργιστικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη του μετά τη τρομοκρατική επίθεση – και ταυτόχρονα να αρθεί και το παράλογο εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ. Η κατάσταση θα αλλάξει όταν συναντήσει πλειοψηφικές αποφάσεις των αντίστοιχων Κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει αναγνωρίσει και δικές του παραλείψεις – αυταπάτες – λάθη, ακόμη και στην επιλογή προσώπων για σημαντικούς ρόλους

7) Αυτές τις μέρες ξεκινάτε και επίσημα τον προεκλογικό σας αγώνα. Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία, θα ήθελα να μου πείτε πώς κρίνετε το συνολικό έργο της κυβέρνησης και τι απαντήσεις θα δώσετε στους δυσαρεστημένους από το κόμμα σας πολίτες όταν σας πουν ότι δεν έχουν δει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να γίνονται πράξη;

Ο προεκλογικός αγώνας όλων, έχει ήδη ξεκινήσει. Η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου γίνεται στη βάση και των προθέσεων και των δεσμεύσεων και της αντικειμενικής πραγματικότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει αναγνωρίσει και δικές του παραλείψεις – αυταπάτες – λάθη, ακόμη και στην επιλογή προσώπων για σημαντικούς ρόλους. Αυτό δεν έγινε ούτε από τον Κώστα Σημίτη, ούτε από τον Κώστα Καραμανλή, ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε βέβαια από τον Αντώνη Σαμαρά. Το συνολικό κυβερνητικό έργο ήταν θετικό σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα. Έπεσε η ανεργία στο 18,3% (από 27,6% το 2013), η καταστροφική ύφεση έγινε ανάπτυξη (1,5% το 2017, 2,1% το 2018), έγινε ελεύθερη η πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στα Νοσοκομεία, δόθηκε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, λήφθηκαν αρκετά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αυξήθηκαν οι εξαγωγές άνω των 30 δισ. ευρώ – οι επενδύσεις – οι τουριστικές επισκέψεις – η βιομηχανική παραγωγή, έγιναν σημαντικές προωθητικές μεταρρυθμίσεις – αναμένονται πολλές άλλες. Στους πολίτες που συνεχίζουν να είναι δυσαρεστημένοι από ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις, απαντώ ο αγώνας συνεχίζεται με δεδομένα πολύ πιο ευνοϊκά για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που σχεδιάσαμε.

8) Ο δικός σας προεκλογικός αγώνας στην επαρχία, πού δίνει βάρος και τί θα θέλατε να πείτε επιγραμματικά στους ψηφοφόρους της εκλογικής σας περιφέρειας;

Στο Νομό Τρικάλων έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών στους πολίτες, με τη βοήθεια των Οργάνων Αυτοδιοίκησης και αρκετών Υπουργών της Κυβέρνησης που επισκέφθηκαν τη περιοχή μας ακόμη και στη διάρκεια φυσικών καταστροφών, αλλά και με διαρκείς συνεργασίες. Το Νοσοκομείο Τρικάλων έχει κάνει άλματα στη δυνατότητά του να αντιμετωπίζει ακόμη και σύνθετα προβλήματα υγείας – όπως τα καρδιοαγγειακά επεισόδια.

9) Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας ρωτήσω για τον χώρο σας, την Υγεία. Πώς αποτιμάτε το κυβερνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα και ποια η γνώμη σας για το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που κατά πολλούς βρίσκεται στην «εντατική»;

Η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία είναι ένα εξαιρετικό πεδίο πολύ θετικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που στήριξαν ένα καταρρέον ΕΣΥ και βελτίωσαν αρκετά τις υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Η εμβληματική μεταρρύθμιση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που χρηματοδοτείται για 4 χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έγινε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, συνεχίζεται με δυσκολίες, καθώς οι γιατροί που θα συμμετείχαν ως Οικογενειακοί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, θεωρούν μικρές τις αποδοχές τους. Ωστόσο, έγιναν ήδη 103 ΤΟΜΥ και στα Τρίκαλα θα αρχίσει να λειτουργεί η 1η μέσα στον Γενάρη.

10) Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και την εξαθλίωση στη χώρα μας, μαζί με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία, είναι “γροθιά στο στομάχι”. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες, οι χειρισμοί της κυβέρνησης επί των κοινωνικών ζητημάτων την καθιστούν περήφανη;

Τα στοιχεία ήταν πραγματικά συνταρακτικά, «γροθιά στο στομάχι». Απεικονίζουν τη κοινωνική εξαθλίωση που προκάλεσε η θεωρία των δανειστών για εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας και η οποία απαιτεί πολύ πιο γενναία χρηματοδότηση και πολύ πιο προωθημένα μέτρα από όσα λήφθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, για να έχουμε πιο θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας – της φτώχειας – του κοινωνικού αποκλεισμού – των μεγάλων ανισοτήτων – των υπερχρεωμένων νοικοκυριών – του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι αυτά ακριβώς τα ζητήματα απασχόλησαν τη Κυβέρνηση από τη πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Το πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο έγινε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας – των άστεγων – των ατόμων με ειδικές ανάγκες – των ΡΟΜΑ – των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και στην ενίσχυση της οικογένειας, τα κονδύλια για κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν από 760 εκατ. ευρώ το 2015 – στα 1836 εκατ. ευρώ το 2018 και στα 3.224 εκατ. ευρώ το 2019.

11) Αναφερόμενος στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έναντι της χώρας». Τι απαντάτε;

Η αξιολόγηση των Διεθνών Οίκων για τη πορεία και τη προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Παρά τη καταστροφολογική εικόνα της ΝΔ – του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται και αναμένεται έξοδος στις αγορές, ενώ ετοιμάζεται και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας, για τις 120 δόσεις, για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών.

12) Καθώς είστε μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πώς βλέπετε το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος; Και δεύτερον, θεωρείτε ότι στις Ευρωεκλογές οι φόβοι περί ανόδου της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς θα επαληθευτούν;

Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα απειλείται κυρίως από το ανελέητο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, το οποίο προκαλεί οξύτατες κοινωνικές ανισότητες και εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, που συντελούν στην αμφισβήτηση της χρησιμότητάς του και σε εθνικιστικές αναδιπλώσεις. Το κλίμα αυτό, καθώς την ρατσιστική υστερία, αξιοποιεί η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά για να αυξήσει τη δύναμή της. Η θλιβερή αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνον με την ενίσχυση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, προκειμένου να συμπορευτεί με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, σε ένα σχέδιο εμβάθυνσης των κοινωνικών και δημοκρατικών δομών της Ευρώπης, που θα μπορεί να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην Δίκαιη Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της Συνοχής.

Στους αναποφάσιστους απευθύνω το συνειδησιακό ερώτημα: Κυβέρνηση παλινόρθωσης του φαύλου συστήματος εξουσίας που οδήγησε στην υπερχρέωση και στην ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών ή Κυβέρνηση Προοδευτικής Αναγέννησης για την ολιστική Ανασυγκρότηση της χώρας με σχέδιο Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

13) Tέλος, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης και τι θα λέγατε με μία φράση σε όσους μας διαβάζουν, οι οποίοι είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι, είτε έχουν αποστραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κυβέρνησης είναι η Έξοδος της Ελλάδας από τα μνημονιακά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης. Στους αναποφάσιστους απευθύνω το συνειδησιακό ερώτημα: Κυβέρνηση παλινόρθωσης του φαύλου συστήματος εξουσίας που οδήγησε στην υπερχρέωση και στην ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών ή Κυβέρνηση Προοδευτικής Αναγέννησης για την ολιστική Ανασυγκρότηση της χώρας με σχέδιο Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Κύριε Παπαδόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά.