Οι ταινίες της εβδομάδας από 16/04

Η κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά με 5 νέες προβολές.  Ξεχωρίζουν τα γαλλικά Κορίτσια της Σελίν Σιαμά.

Η καινούρια φιλενάδα / Une nouvelle amie 

Ο Φρανσουά Οζόν λάμπει ξανά. Στη νέα του ταινία, μια γυναίκα χάνει την καλύτερή της φίλη και ανακαλύπτει ότι ο σύζυγος της νεκρής κρύβει ένα μυστικό. Εμπλουτίζοντας το ψυχολογικό θρίλερ της Ρουθ Ρέντελ -στο οποίο βασίζεται- με παιχνίδι και φλερτ στην ατμόσφαιρα, ο Οζόν αποτυπώνει τις γκρίζες περιοχές του πάθους και της επιθυμίας, με αξιοθαύμαστη κατανόηση των ψυχολογικών δαιδάλων των χαρακτήρων και του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα.

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
Πρωταγωνιστούν: Ρομάν Ντουρί, Αναΐς Ντεμουστιέ, Ραφαέλ Περσονάζ

Τα κορίτσια / Girlhood 

Βινιέτες από τη ζωή της αθώας αλλά πανέξυπνης Μαριέμ και της νέας της κοριτσίστικης παρέας που την εισάγει στον κόσμο του χορού, των καβγάδων, των αγοριών και της επιβίωσης σε ένα περιβάλλον άγριο και αφιλόξενο πλάθουν ένα ολοζώντανο πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς δίχως στερεότυπα ή κρίσεις. Μια ταινία ενηλικίωσης σπάνιας κοινωνιολογικής (και βασικής ανθρώπινης) ευαισθησίας.

Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά
Πρωταγωνιστούν: Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό, Μαριετού Τουρέ

Child 44 

Ο Λέο είναι ο απόλυτος μυστικός πράκτορας του σταλινικού καθεστώτος: πιστός και αποτελεσματικός. Μέχρι που καλείται να αποκηρύξει τη γυναίκα του και αρχίζει να κλονίζεται η συνείδησή του. Μια σειρά από φόνους παιδιών, σε μια κοινωνία που συγκαλύπτει το έγκλημα ως αποκλειστικό προϊόν του καπιταλισμού, θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις αρχές και το είναι του. Ένα στιβαρό θρίλερ που χάνει τόνους αξιοπιστίας και αφαιρεί καταλυτικά την ένταση λόγω μιας απλής, αλλά σαρωτικής (ακατανόητης) απόφασης: όλοι οι χαρακτήρες μιλούν αγγλικά με ρωσική προφορά.

Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα
Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Νούμι Ραπάς, Γκάρι Όλντμαν, Βενσάν Κασέλ

Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α. / The Duff

Η Μπιάνκα, μια τελειόφοιτη λυκείου, παθαίνει σοκ όταν μαθαίνει πως οι συμμαθητές της την χαρακτηρίζουν Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α (Φίλη λόγω όγκου, μάζας, περιφέρειας και ασχήμιας) και ότι οι άνθρωποι γύρω της την προσεγγίζουν για να μπορέσουν να βρεθούν κοντά στις όμορφες φίλες της. Αποφασίζει, λοιπόν, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, ζητώντας τη βοήθεια του όμορφου παιδικού της φίλου. Απόλυτα προβλέψιμη, ακόμα και ως προς το απαραίτητο μήνυμα της διαφορετικότητας, η ταινία βασίζεται σε βιβλίο μιας νεαρής κοπέλας και απευθύνεται κυρίως σε εφηβικές ηλικίες.

Σκηνοθεσία: Άρι Σαντέλ

Πρωταγωνιστούν: Μέι Ουίτμαν, Ρόμπι Έμιελ, Σκάιλερ Σάμιουελς, Μπιάνκα Σάντος, Κεν Τζονγκ

Τα δικά μας παιδιά / I nostri ragazzi 

Δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αδέρφια με διαφορετικές επιλογές ζωής, ο Μάσιμο, ένας μοντέρνος δικηγόρος και ο Πάολο, ένας παιδίατρος, είναι συνεχώς σε σύγκρουση. Παρόλα αυτά, προς σεβασμό στην παράδοση, μια φορά το μήνα συναντιούνται σε ένα πολυτελές εστιατόριο, μαζί με τις γυναίκες τους. Η εύθραυστη ισορροπία κλονίζεται όταν υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Πώς οι δύο άνδρες, οι δύο διαφορετικές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το τραγικό γεγονός που τους εμπλέκει τόσο βαθιά;

Σκηνοθεσία: Ιβάνο Ντι Ματέο
Πρωταγωνιστούν: Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο, Λουίτζι Λο Κάσιο, Μπάρμπορα Μπομπούλοβα