Ανοίγει ξανά το καλοκαίρι το Θέατρο Λυκαβηττού μετά από χρόνια - To χρονικό ενός παρατεταμένου λουκέτου

Ένα από τα πλέον δημοφιλή ανοιχτά θέατρα της Αθήνας, που έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν ιστορικές συναυλίες και κορυφαίες παραστάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το Θέατρο Λυκαβηττού, ανοίγει και πάλι τις πύλες του το κοινό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο χώρος θα λειτουργήσει και πάλι το καλοκαίρι μετά από μετά πολλά χρόνια που παρέμενε ερμητικά κλειστός.

Ήταν Ιούνιος του 2008 όταν ο Δήμος Αθηναίων, μετά από εισήγηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, που διαχειριζόταν τον χώρο από το 2003, για σοβαρά προβλήματα στατικότητας στις κερκίδες, ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, την απόφασή του να σφραγιστεί το θέατρο στο οποίο γράφτηκαν κάποιες από τις λαμπρότερες σελίδες της εγχώριας ψυχαγωγίας.

Η απόφαση είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από διάφορους φορείς, και οδήγησε σε μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργο Λούκο, καθώς είχαν ήδη προγραμματιστεί δεκάδες εκδηλώσεις, με προπωλημένα εισιτήρια, οι οποίες θα έπρεπε να ακυρωθούν την τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά, η ασφάλεια του κοινού προφανώς και αποτελούσε προτεραιότητα οπότε το λουκέτο ήταν πλέον μονόδρομος.

Λίγα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι το 2013, ο λόφος του Λυκαβηττού θα πλημμυρίσει και πάλι από κόσμο και το ανοιχτό θέατρο θα φιλοξενήσει τις συναυλίες των Scorpions οι οποίες ηχογραφήθηκαν ζωντανά από το MTV και κυκλοφόρησαν στη δισκογραφία αλλά και κάποιες ακόμη εκδηλώσεις, για να ξανακλείσει όμως και πάλι.

Η τελευταία φορά που άναψαν οι προβολείς στο Θέατρο Λυκαβηττού ήταν ένα βράδυ του Ιουλίου του 2016, σε εκδήλωση του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συναυλία με την συμμετοχή των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ελένης Βιτάλη και άλλων καλλιτεχνών.

Η επαναλειτουργία του τοπόσημου αυτού της Αθήνας αποτέλεσε προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβαν την εκ βάθρων ανακαίνιση του θεάτρου µε σύγχρονες λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.