Γκουτέρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Δραματική η οικονομική κατάσταση πολλών αναπτυσσόμενων χωρών»

Τη σημασία της θέσπισης μέτρων για ένα πιο δίκαιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εξέφρασε στους ηγέτες τις ανησυχίες για τη δραματική οικονομική κατάσταση πολλών αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν «μια τέλεια καταιγίδα» ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια κρίση κόστους.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της θέσπισης μέτρων για ένα πιο δίκαιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων του επιχειρηματικού μοντέλου των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, αποτελεσματικών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει τη μεταρρύθμιση του πολυμερούς χρηματοπιστωτικού συστήματος για την καλύτερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση στους πιο ευάλωτους.

Τέλος, ενόψει της τελευταίας έκθεσης για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Γκουτέρες τόνισε τη σημασία της ατζέντας για επιτάχυνση, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες από όλα τα μέρη για την εφαρμογή των συστάσεων (της έκθεσης) για κρατηθεί «ζωντανό» το όριο του 1,5 βαθμού.