Μελίνα για πάντα

Πέρασαν 21 χρόνια από τότε που η “τελευταία ελληνίδα θεά”,  (όπως την αποκαλούσαν τα διεθνή μέσα όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της) έφυγε από κοντά μας. Η ηθοποιός και πολιτικός που σε όλη της την επαγγελματική και προσωπική πορεία λατρεύτηκε από πολλούς και αμφισβητήθηκε από άλλους, “έφυγε” στις 6 Μαρτίου 1994, ωστόσο η μνήμη της τιμάται και φέτος – όπως κάθε χρόνο – σε Ελλάδα και εξωτερικό, με αφορμή και την Ημέρα της Γυναίκας.

«Μελίνα. Μια σταρ στην Αμερική», είναι ο τίτλος του βιβλίου των: Γιώργου Αρχιμανδρίτη &Σπύρο Αρσένη, οι οποίοι συναντούν το κοινό στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, από τις 12:00 έως τις 15:00. Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Κώστας Γαβράς.

Στην εκδήλωση – αφιέρωμα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συγγραφείς, ν’ αποκτήσει τη συλλεκτική αφίσα του βιβλίου και ν’ ακούσει σπάνιες ηχογραφήσεις τις αξέχαστης Ελληνίδας σταρ.

Το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης  ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι αφιερώνει τη σημαντική αυτή Ημέρα, 8 Μαρτίου 2015, “στην μεγάλη κυρία ΜΕΛΙΝΑ  ΜΕΡΚΟΥΡΗ που ανάλωσε τη ζωή της στα θέματα Ισότητας των Φύλων διεκδικώντας και επιτυγχάνοντας δημιουργία Δομών για τη Στήριξη των Γυναικών”.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Μαρτίου, στις 6:00μμ, και στην μακρινή Αυστραλία, στο πλαίσιο του 33ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ. Όπως τονίζεται, το Φεστιβάλ, “με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εορτάζει τη ζωή και τις πολιτικές επιδιώξεις μιας πραγματικά εντυπωσιακής γυναίκας, της Μελίνας Μερκούρη”, στην οποία θα αφιερώσει την ομιλία της η Δρ Παναγιώτα Νάζου, η οποία διδάσκει την ελληνική γλώσσα, τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ.

 “Λεωφόρος Μελίνα Μερκούρη” στο Βέλγιο

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε η Λεωφόρος Μελίνα Μερκούρη” στη Μονς του Βελγίου από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, η οποία είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για φέτος.  Τα εγκαίνια  έγιναν στο πλαίσιο  εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και πρωτοβουλία της ίδιας της Μελίνας.

Να σημειωθεί ότι η 6η Μαρτίου, ημέρα θανάτου της Μελίνας Μερκούρη, έχει οριστεί από την Unesco ως Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού κατά την οποία απονέμεται το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς. Το βραβείο αυτό δίνεται από το 1997 και κάθε δύο χρόνια σε ανθρώπους ή οργανισμούς για την προσπάθειά τους να διασωθούν μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την απονομή των Θεατρικών Βραβείων Μελίνα Μερκούρη, που οργανώνει το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, που απονέμεται στην ηθοποιό με την καλύτερη ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου. Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Δευτέρα, 30/03, και υποψήφιες για φέτος είναι οι:

Λένα Δροσάκη για τα έργα «Ramona Travel – Η γη της καλοσύνης» σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη & «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» σε κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη και τα δύο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη με την ομάδα Bijoux de Kant.

Ανθή Ευστρατιάδου
για το «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη σε σκηνοθεσία του  Παντελή Δεντάκη.
Ηλιάνα Μαυρομάτη για το έργο «Τίρζα η βασίλισσα του ήλιου» του Αρνον Γκρούνμπεργκ  σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Ελίνα Ρίζου
για τα έργα «Bitch Boxer» της Σαρλότ Ζόζεφιν σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά.