Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής 18ος – 19ος αι.».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, του κλήρου, αλλά και της πνευματικής παραγωγής των Επτανήσων, καθώς και δημοσιογράφοι, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη και για το κοινό.
Στην παρουσίασή του, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, μαζί με τους Αντιπροέδρους κ. Σ. Σούλη, κ. Ι. Δραγώνα, Καθηγητές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, και τον κ. Ι. Πολίτη, δημοσιογράφο και επίτιμο Καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τόνισαν τη σημασία της διάσωσης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τα νησιά του Ιονίου, ενώ έγινε και παρουσίαση η δομή του Ιδρύματος και η ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και των εργαστηρίων.
Ο Πρόεδρος κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και στις συνεργασίες του Ιδρύματος με άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση επιλεγμένων δράσεων του προγράμματος «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Ειδική αναφορά έγινε στα Θερινά Σχολεία που διοργανώθηκαν με επιτυχία τη χρονική περίοδο 2011-2014, στη δημιουργία του Σήματος Επτανησιακής Διατροφής, καθώς και στη δημιουργία της ψηφιακής επιστημονικής επιθεώρησης «Οδυσσέας». Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς, για την ανάπτυξη και διάχυση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του οποίου εκδόθηκε το βιβλίο «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής 18ος-19ος αι.».
Η Επ. Καθηγήτρια κα Ε. Μαυρομιχάλη, η οποία παρουσίασε το βιβλίο, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρώτης γενιάς των πρωτοπόρων ζωγράφων, καθώς και των επιγόνων των δασκάλων της Επτανησιακής Τέχνης, με βάση τον τρόπο που μελετά τα θέματα αυτά στο Α’ μέρος του βιβλίου η τ. Αναπλ. Καθηγήτρια κα Δ. Μαρκάτου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο Β’ μέρος του βιβλίου, που έχει συγγραφεί από την κα Στ. Βουτσινά, υποψήφια διδάκτορα, η οποία εμπλούτισε βιβλιογραφικά την έκδοση.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Δ. Μαρκάτου, η οποία παρουσίασε το Α’ μέρος του βιβλίου, το οποίο συνέγραψε η ίδια και έχει τον τίτλο: «Η τέχνη της Επτανησιακής Σχολής (18ος-19ος αι.): Δημιουργία-υποδοχή-πρόσληψη. Σύντομη επισκόπηση». Τέλος, την παρουσίαση του Β’ μέρους του βιβλίου, με τον σχολιασμό 65 επιλεγμένων έργων και τα βιογραφικά καλλιτεχνών, ανέλαβε η κα Στ. Βουτσινά, συγγραφέας αυτού, η οποία παρουσίασε τον τρόπο διαχείρισης και επιλογής των έργων που συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά του βιβλίου στους παρευρισκόμενους, με τη δοκιμή επτανησιακών κρασιών και ευχές των προσκεκλημένων για μακροημέρευση και ανάπτυξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
Από τον πολιτικό κόσμο παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Στ. Κοντονής, ο τ. υφυπουργός κ. Αλιβιζάτος Πέτρος, ο απερχόμενος Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΙΙΘ κ. Ε. Ζαχαράκης, ο Διοικητής ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνης και ο πρέσβης κ. Π. Νεάρχου.
Παρόντες επίσης, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης και ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χαρτουλιάρης.
Το «παρών» έδωσε και ο ακαδημαϊκός κόσμος, με τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Δημόπουλο, την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Α. Σαλή-Παπασαλή, τους Καθηγητές Γ. Μεταξά, Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Ζήβα, Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Κ. Αποστολόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Χρ. Λασκαράτου, την Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Λέκκα, τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρο Φλογαΐτη, τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Παυλόπουλο, τον Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Γ. Μιαούλη, Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας. Παρόντα ήταν επίσης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Ι. Χάλαρης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, και ο κ. Ν. Εσπιαλίδης.
Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων από τα Επτάνησα, ηθοποιοί, συγγραφείς, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας Ελένη Κονοφάου.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και η παρουσία του κόσμου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο.