Εξήντα χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Πέρασαν ήδη εξήντα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του σημαντικότερου πολιτιστικού γεγονότος της Ελλάδας,  στο οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες τόσο από το εγχώριο όσο κι από το διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Παρόντες ήταν ο  Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του Φεστιβάλ και τόνισαν την πρόθεση τους να στηρίξουν το θεσμό.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε, σε ορισμένα θεάματα που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη διοργάνωση, γιατί οι προτάσεις έγιναν την τελευταία στιγμή, αλλά τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσής τους. Μεταξύ αυτών, μια παραγωγή του Ρούφους Γουεϊνράιτ για την Μαρία Κάλλας αλλά και μία του διάσημου χορογράφου Μπενζαμέν Μιλπιέ.

Σκηνοθέτες και σχήματα διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Ρομέο Καστελλούτσι με τη Societas Raffaello Sanzio και ο Τόμας Όστερμαγερ με τη Shaubüchne, που πρωτογνωρίσαμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, επανέρχονται με νέες δημιουργίες.

Θίασοι όπως οι She She Pop από το Βερολίνο, το Young Jean Lee’s Theater από τη Νέα Υόρκη, το Baxter Theatre από τη Νότιο Αφρική, οι Γάλλοι Φρανσουά Τανγκύ και Νταβίντ Μαμπούς εμφανίζονται για πρώτη φορά, ενώ το New Riga Theatre από τη Λετονία παρουσιάζει – σε πανελλήνια πρώτη – ένα ρωσικό έργο.

Σημαντική στιγμή του Φεστιβάλ, αναμένεται να είναι η εμφάνιση της Σιλβί Γκιλέμ. Η Γαλλίδα ντίβα θα παρουσιάσει την παράσταση “Κύκνειο άσμα” προτού κλείσει τα 50 της χρόνια επί σκηνής.

Για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ως χώρος το Λύκειο του Αριστοτέλη. Εκεί, σε ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα παρουσιάσει τον «Ρήσο» του Ευριπίδη σαν μια περιπατητική παράσταση.

Μια ακόμα σημαντική στιγμή του Φεστιβάλ θα είναι η εμφάνιση μιας ομάδας αστέγων, στο Τροχόσπιτο, οι οποίοι θα μας αφηγηθούν την ιστορία της οικονομικής κρίσης σε μια παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη που τιτλοφορείται “Στη μέση του δρόμου“.

Το βήμα σε νέους καλλιτέχνες αποτελεί βασική προϋπόθεση και φέτος. Σημειώνεται ότι πέντε νέοι σκηνοθέτες συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι ξαναδοκιμάζουν τις δυνάμεις τους.

Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σημαντικοί καλλιτέχνες θα αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα. Χαρακτηριστική περίπτωση η ελληνο-ιαπωνική συμπαραγωγή της ομηρικής Νέκυιας από το θέατρο Νο η οποία θα αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.

Αναλυτικά το μέχρις στιγμής πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε στη διεύθυσνη: http://www.greekfestival.gr/uploads/programme_2015_el.pdf

logo

parousiasi