Φεστιβάλ Βενετίας: Ύμνοι στον Γαβρά και ένα μεγάλο βραβείο - Πότε βγαίνει η ιστορία Βαρουφάκη στις αίθουσες

Με το μεγάλο τιμητικό βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory 2019 θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς  στο Φεστιβάλ Βενετίας  στις 31 Αυγούστου, λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», βασισμένη στο βιβλιο του Γιάνη Βαρουφάκη.

To Φεστιβάλ  θα ανοίξει τις πύλες του στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η ταινία του Κώστα Γαβρά αναμένεται στους κινηματογράφους στις 29 Σεπτέμβρη.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ανακοινώνοντας την τιμητική βράβευση του Κώστα Γαβρά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητα του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών.

Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές. Γεγονός που όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, με την οποία πάντα τον συνέδεαν -συχνά με μειωτικό τρόπο- αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να στοχάζεται και να διερωτάται , προκαλώντας βαθιά συναισθήματα.

Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι «αν έχουμε αποκοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν»».

Προτεινόμενα για εσάς