Αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι

Το έργο του μεγάλου ρώσου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι πρόκειται να φιλοξενήσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ένα μεγάλο αφιέρωμα προς τιμή του από την Πέμπτη(12/02) μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο: ‘Εικόνα και χρόνος’ , Αντρέι Ταρκόφσκι. Ανάμεσα στις ταινίες που θα δούμε κάποιες προβάλλονται για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία Mosfilm, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, του Ρωσικού κινηματογραφικού αρχείου Gosfilmofond of Russia και της Σουηδικής Ταινιοθήκης Svenska Filminstitutet.

Ο Αντρέι Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι (4 Απριλίου 1932 – 29 Δεκεμβρίου 1986) ήταν ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και επιδραστικότερους σκηνοθέτες κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το έργο του Ταρκόφσκι χαρακτηρίζεται από έντονα προσωπικά και μεταφυσικά στοιχεία, με επιρροές από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Αργοί ρυθμοί, εικόνες εξαιρετικής αισθητικής και σταθερά απόμακρα και μακράς διάρκειας πλάνα είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των ταινιών του. Σταδιακά ανέπτυξε μία προσωπική θεωρία γύρω από τον κινηματογράφο, που αποκαλείται συχνά και ως γλυπτική του χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, ο Ταρκόφσκι πίστευε πως ένας από τους κύριους στόχους του κινηματογράφου ήταν η καταγραφή της αληθινής ανθρώπινης εμπειρίας του χρόνου.

Τι θα δούμε:

– Επτά ταινίες μεγάλου μήκους του Αντρέι Ταρκόφσκι, μια από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του (συν-σκηνοθεσία Τονίνο Γκουέρα) Ο χρόνος του ταξιδιού (1983, 62΄), το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ στην Ιταλία για την ταινία «Νοσταλγία», και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι ταινίες «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», «Αντρέϊ Ρουμπλιόφ», «Σολάρις», «Ο καθρέφτης» θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν DCP.

-Ντοκιμαντέρ για το έργο του Ταρκόφσκι: Μέσα από τρία ντοκιμαντέρ τριών τελείως διαφορετικών κινηματογραφιστών, του Chris Marker, του Michael Leszczylowski (μοντέρ στην «Θυσία») και του Ebbo Demant, θα μυηθούμε στο κινηματογραφικό σύμπαν του Ταρκόφσκι ειδικά την περίοδο που γύριζε την τελευταία ταινία του, τη «Θυσία», φωτίζοντας με διεισδυτική ματιά τα τελευταία χρόνια της ζωής του κορυφαίου δημιουργού.

-Θα υπάρξουν εισηγήσεις σε όλες τις ταινίες του αφιερώματος από σκηνοθέτες, κριτικούς κινηματογράφου, συγγραφείς κ.α.

-Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου και έκθεση εικαστικών με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης» σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση, βιντεο και φωτογραφίες.

Τιμή εισόδου 5 € ανά προβολή.
Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 25 €
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το αφιέρωμα: 15 €

(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

1. Το βιολί και ο οδοστρωτήρας (1960, 46΄)
2. Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν (1962, 90΄) *
3. Αντρέϊ Ρουμπλιόφ (1968, 185΄) *
4. Σολάρις (1971, 165΄) *
5. Ο καθρέφτης (1974, 110΄) *
6. Στάλκερ (1979, 160΄)
7. Νοσταλγία (1983, 125΄)
8. Ο χρόνος του ταξιδιού (1983, 62΄) Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
9. Η θυσία (1986, 150΄).

*Προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν DCP.

Ντοκιμαντέρ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι

1. Σκηνοθεσία Αντρέϊ Ταρκόφσκι Σκηνοθεσία: Michael Leszczylowski (1988, 100΄)
2. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: η εξορία και ο θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι Σκηνοθεσία: Ebbo Demant (1988, 131΄)
3. Μια ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς Σκηνοθεσία: Chris Marker (2000, 55΄)