Την ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας εξήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος

Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του κράτους εξήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη Βουλή, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή μίας μορφής κινητικότητας με στόχο να μεταφέρεται προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη, αλλά και ένα σύστημα αξιολόγησης, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απλοποίηση των διαδικασιών και υπηρεσιών, με την οικοδόμηση virtual ΚΕΠ.

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση το θέμα είναι ποιον προσανατολισμό δίνεις στο κράτος». Σημείωσε δε πως αν αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα της πενταετίας στο θέμα της διοίκησης, βλέπουμε ότι όπου εφαρμόζεται νεοφιλελεύθερη πολιτική, υπονομεύεται το κοινωνικό κράτος και δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες.

Από τα πρώτα μέτρα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι η ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας, ενώ τόνισε ότι θα προηγηθεί μία διαδικασία μετακίνησης, αλλά όσοι δεν επιλέξουν να πάνε σε αυτές τις κενές θέσεις, θα πάνε στις παλιές. Παράλληλα, έκανε λόγο για αντικατάσταση του πειθαρχικού δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πρόβλημα του ελληνικού κράτους είναι η στραβή οργάνωση και η ανισοκατανομή του προσωπικού, ενώ έκρινε αναγκαίο να εξεταστούν οι ανάγκες που καλύπτει κάθε Υπουργείο εκ του μηδενός.

Τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης, όχι με τιμωρητικά χαρακτηριστικά, αλλά «όταν θα υπάρχει το προφίλ καθηκόντων τότε θα εξετάζεται αν όντως τα εφαρμόζουν».

Ανήγγειλε, επίσης, μία μορφή κινητικότητας, που – όπως είπε – δεν θα είναι σαν των προκατόχων του και δεν θα είναι ένα μέσο δημοσιονομικής πολιτικής. «Απλά θα είναι ένας τρόπος να μεταφέρουμε προσωπικό από εκεί που χρειάζεται λιγότερο, εκεί που χρειάζονται περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διαφάνειας, ενώ ανακοίνωσε την εφαρμογή Virtual ΚΕΠ, δηλαδή την πρόσβαση σε υπηρεσίες, μέσω υπολογιστή.

Τέλος, έκανε λόγο για απλοποίηση των διαδικασιών για πιστοποιητικά με τη σύνδεση των υπηρεσιών των Υπουργείων, ενώ για το μισθολόγιο στο Δημόσιο ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός δίκαιου και ενιαίου μισθολογίου, στο οποίο το κράτος θα μπορεί να ανταποκριθεί.