Τα Όσκαρ, όπως τα δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων

Λίγα μόλις 24ωρα από την απονομή των Όσκαρ,  οι εταιρίες στοιχήματος δίνουν τα δικά τους «προγνωστικά» επηρεάζοντας το κλίμα και πολλούς που θέλουν να τζογάρουν στο θέαμα.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι εν λόγω εταιρίες στήνουν τα στοιχήματα βάσει των βραβείων που έχουν λάβει οι υποψήφιες ταινίες μέχρι των ώρα της απονομής, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, της αποδοχής τους στο κοινό, αλλά ενδεχομένως και της διαφημιστικής δαπάνης που έχουν κάνει.

Ποια είναι λοιπόν τα προγνωστικά αυτών των εταιριών, μέσα από τις αποδόσεις που δίνουν, και πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα;
Σύμφωνα λοιπόν με τις «προβλέψεις» τα  Όσκαρ θα δοθούν ως εξής:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

ROMA | Official Trailer [HD] | Netflix
Το μεγάλο φαβορί, σύμφωνα με τις εταιρίες στοιχημάτων, είναι το «Ρόμα» του Κουαρόν, που έχει λάβει και το Χρυσό Λέοντα, στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά πριν λίγες ημέρες και τα δυο κορυφαία βραβεία BAFTA για την καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία. Πάντως, φαβορί χρίζουν το «Ρόμα» και πολλά δημοσιεύματα από την Αμερική και γνώστες των βραβείων, αν και από κοντά ακολουθεί το «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι, με διπλάσια απόδοση, στο 4 και ακολουθεί «Η Ευνοούμενη» του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, με 9.
Επίσης, σε απόσταση από τις τρεις ταινίες, υπάρχουν και το «Blackklansman» του Σπάικ Λι, «A Star Is Born» του Μπράντλεϊ Κούπερ, «Black Panther», του Ράιαν Κούγκλερ «Bohemian Rhapsody» του πολύ Μπράιαν Σίνγκερ και το «Vice» του Άνταμ ΜακΚέι.

Βραβείο Σκηνοθεσίας

roma01

Εδώ, η απόδοση του Κουαρόν φτάνει στα επίπεδα Γιουβέντους για το πρωτάθλημα Ιταλίας! Με απόδοση που δίνει λίγο πάνω από τη μονάδα, δηλαδή βάζεις 10 ευρώ για να πάρεις 80 λεπτά, ο Κουαρόν μάλλον δύσκολα χάνει. Η απόσταση από τον δεύτερο Σπάικ Λι είναι μεγάλη και αν μπορεί να γίνει η έκπληξη αυτή θα έρθει από τον Λάνθιμο (και πάλι για τους παραπάνω λόγους) αλλά και από τον Πάβελ Παβλικόφσκι με τον «Ψυχρό Πόλεμο» που συμβαδίζει ελαφρώς και με τη νέα ψυχροπολεμική υστερία που αναπτύσσεται στην Αμερική…

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

oscar-men01

Κατηγορία που δεν παίζει ο Λάνθιμος, καθώς το πρωταγωνιστικό του τρίο είναι γυναικείο. Για το βραβείο μεγάλο φαβορί, σύμφωνα με τις εταιρίες είναι ο Ράμι Μάλεκ, υποδυόμενος τον Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody» και τον ακολουθεί σε σχετικά μεγάλη απόσταση ο Κρίστιαν Μπέιλ, ως Ντικ Τσέινι στην ταινία «Vice». Ο πολύ καλός Βίγκο Μόρτενσεν, στο «Πράσινο Βιβλίο» και ο βετεράνος Γουίλεμ Νταφόε ως Βαν Γκονγκ στην «Πύλη της Αιωνιότητας» δείχνουν να μένουν μακριά. Επιπλέον, το κλίμα από το Χόλυγουντ δείχνει ότι ο Μάλεκ, με τον αβανταδόρικο, για τους Αμερικάνους, ρόλο του, δύσκολα χάνει, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια έκπληξη, ειδικά από τον επίσης αβανταδόρικο ρόλο του Νταφόε, αλλά και την εξαιρετική ερμηνεία του Μόρτενσεν.

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

oscar-women01

Υπάρχει κι εδώ μεγάλο φαβορί από τις εταιρίες και αυτό ακούει στο όνομα της Γκλεν Γκλόουζ, στην απλώς ενδιαφέρουσα ταινία «Η Σύζυγος». Από κοντά και η πρωταγωνίστρια του Λάνθιμου Ολίβια Κόλμαν, που κάνει το ρόλο της ζωής της και σε μεγάλη απόσταση οι υπόλοιπες. Πάντως, μην πετάτε στο καλάθι των αχρήστων την ερμηνεία της Μελίσα ΜακΚάρθι, για το «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;», της οποίας θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη η βράβευση, αλλά όχι και τόσο για τα δεδομένα της Ακαδημίας.

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Ίσως εδώ να έχουμε το αδιαμφισβήτητο φαβορί, που ακούει στο όνομα Μαχερσάλα Άλι, ο συμπρωταγωνιστής του Βίγκο Μόρτενσεν στο «Πράσινο Βιβλίο». Ο εντυπωσιακός Άλι, κερδίζει με άνεση το βραβείο, καθώς εκτός από την ερμηνευτική του δεινότητα, πρέπει να ανέβει τουλάχιστον κι ένας μαύρος στη σκηνή των βραβεύσεων. Ρίτσαρντ Γκραντ και Σαμ Έλιοτ θα έδιναν μάχη για το Όσκαρ αν έλειπε ο.. υποψήφιος και για νέος Σίντνεϊ Πουατιέ.

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Μεγάλο ντέρμπι καθώς υπάρχουν αξιόλογες ερμηνείες και από τις πέντε υποψήφιες. «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου έχει διπλή εκπροσώπηση, με τις Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, κάτι που ίσως μετρήσει. Φαβορί θεωρείται η, επίσης, μαύρη ηθοποιός Ρετζίνα Κινγκ, ενώ το αουτσάιντερ είναι η άσημη, μέχρι πριν λίγο καιρό, Μεξικάνα Μαρίνα Ντε Ταβίρα, πρωταγωνίστρια στο «Ρόμα».

Τα υπόλοιπα βραβεία

Για το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «Ρόμα» του Κουαρόν δείχνει ανίκητο, πληρώνει μια δεκάρα και σίγουρα δεν είναι ελκυστικό ποντάρισμα. Αφήστε που σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Παβλικόφσκι.
Για το Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου «Η Ευνοούμενη» δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί, αν και δεν είναι μακριά της το «Πράσινο Βιβλίο». Για το Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο έρχεται η ώρα του «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι, ενώ αυτό της Καλύτερης Φωτογραφία δικαίως θα πάει στο «Ρόμα».
Για το Καλύτερο Τραγούδι η Λέιντι Γκάγκα το παίρνει για το «Shallow» στο «Ένα αστέρι γεννιέται», ενώ ο δικός μας Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι το ακλόνητο στάνταρ για το Βραβείο Μοντάζ, στην ταινία του Λάνθιμου.
Το Βραβείο Μουσικής Επένδυσης φαίνεται ότι θα πάει στο «If Beale Street Could Talk» αν και κοντά του βρίσκεται το «Black Panther».
Τέλος, μεγάλο φαβορί για τα βραβεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών είναι η «Ευνοούμενη»