"Στον βυθό των ονείρων": Έκθεση και παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Οι Εκδόσεις Ίκαρος και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου και των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Στον βυθό των ονείρων – Εικόνες από την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου». Η έκθεση των έργων θα διαρκέσει από 27 έως 31 Μαρτίου 2018.

Όπως γράφει και ο ίδιος ο Γ. Ψυχοπαίδης για τη σχέση του με την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου: «Πώς διαλογίζεται κανείς με τα χρώματα πάνω στην ελευθερία και την αλήθεια;

Οι εικαστικοί δηµιουργοί καλούνται ν’ αφουγκραστούν τις ποικίλες φωνές και της νυκτός τους ήχους μιας ποίησης που με λέξεις-χρησμούς μεταφράζει τα μεγάλα και υψηλά αισθήματα. Και να μεταφράσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τον ποιητικό λόγο σε εικόνες-παράθυρα ανοιγµένα στη ζωή. Μια ζωή µακριά από τους ψεύτες, τους σφετεριστές και τους λαοπλάνους, μαζί µε όλους τους αναχωρητές, τους ερηµίτες και τους προδρόμους που «πήραν τα βουνά, να μην τους φάει ο κάμπος». Και να αναζητήσουν με τον χρωστήρα τους, μέσα στην τέχνη τους παντού και πάντα, την εν ηδονή ζωή όπου το «εγώ» γίνεται «εσύ», σε µια διηνεκή στυτική λειτουργία του πνεύματος.

Μέσα στο φέγγος της καθημερινής µας τραγωδίας, διωγμένοι από τα ψέματα και τις φενάκες της φοβερής ετούτης εποχής, οι ανήσυχοι δημιουργοί βιάζονται να ταξιδέψουν – επιβάτες και αυτοί σε εξαίσιες αμαξοστοιχίες της πιο μεγάλης, της καθολικής του κόσμου τούτου νοσταλγίας, της νοσταλγίας του απώτατου μέλλοντος.

Οκτάνα, ένα ταξίδι δίχως τέλος!

 

Γιάννης Ψυχοπαίδης,

ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Εικόνες από την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου

Παρουσίαση βιβλίου και εγκαίνια της έκθεσης: Τρίτη 27 Μαρτίου, 19.30

Διάρκεια έκθεσης: 27 έως 31 Μαρτίου

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλ. Κολωνακίου 20

 

Κεντρική φωτό: λεπτομέρεια από έργο της έκθεσης.

Προτεινόμενα για εσάς