"Τα άτακτα κορίτσια": Νουβέλες και διηγήματα του Ανδρέα Στάικου

Από τις εκδόσεις “Άγρα” κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Στάικου “Τα άτακτα κορίτσια”. Εικόνα εξωφύλλου: Franz Von Stuck, Η τραμπάλα (Die Wippe ), 1898, (Λάδι σε καμβά, 59×75,5 εκ., Μουσείο Villa Stuck, Μόναχο).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

AΝΤΟΝΕΛΛΙΑΝΑ, ΝΑΝΑ, AΝΝΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΛΕΛΑ, Λέλα και πάλι Λέλα, για πάντα Λέλα. Πολλές γυναίκες και πάντα μία, η ανύπαρκτη Λέλα των ονείρων.

Κορίτσια άτακτα, αδέσποτα κορίτσια της φαντασίας και της πραγματικότητας ενός φτωχού και ανυπεράσπιστου συγγραφέα συναντώνται στη φανταχτερή δεξίωση που παραθέτει το μικρό αυτό βιβλίο.

Με τις αταξίες και τα καμώματά τους, τα άτακτα κορίτσια σκορπίζουν αφειδώλευτα τη σαγήνη και την ταραχή στο σώμα και το πνεύμα των τυχερών-άτυχων συμπρωταγωνιστών τους.

Τα άτακτα κορίτσια και οι εκάστοτε συμπρωταγωνιστές τους, στο κοινό τους παιχνίδι, κερδίζουν χρόνο, καλύπτουν με ουτοπίες και πλουμίδια το κενό της ύπαρξής τους και επιμηκύνουν την παράστασή τους αναβάλλοντας διαρκώς, για κάποια άλλη φορά – έως πότε ; – την αναπόφευκτη πτώση της αυλαίας.

Μια συλλογή διηγημάτων, διασκορπισμένων, δυσεύρετων ή και χαμένων σε εφημερίδες και περιοδικά, που καλύπτουν το διάστημα μιας τριακονταετίας.