Οι ταινίες της εβδομάδας: Ποπ κουλτούρα και ποτοαπαγόρευση

Ενδιαφέρουσα είναι η κινηματογραφική εβδομάδα με τέσσερις εξαιρετικές ταινίες.

Ο  Μπεν Άφλεκ επιστρέφει στο λογοτεχνικό σύμπαν του Ντένις Λεχέιν με μία ταινία που εκτυλίσσεται την εποχή της ποτοαπαγόρευσης καθώς επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το ντοκιμαντέρ της Αλεξάνδρα Άνθονυ.
Ο Εμποράκος

Ένα ζευγάρι ηθοποιών που ζει στην Τεχεράνη αναγκάζεται να μετακομίσει, έπειτα από έναν σεισμό. Όταν η σύζυγος δέχεται επίθεση στο νέο σπίτι, η σχέση τους αλλάζει. Την ίδια στιγμή, ασχολούνται με το ανέβασμα της παράστασης «Ο Θάνατος του Εμποράκου». Ο Φαραντί επιστρέφει στην πατρίδα του, το Ιράν με μία ταινία με ήρωες και πάλι μεσοαστούς, σε ένα δράμα χαρακτήρων όπου τα συναισθήματα βράζουν κάτω από την επιφάνεια. Ο Φαραντί αντιπαραβάλλει την ιστορία του ζευγαριού με το θεατρικό του Άρθουρ Μίλερ και πολύ επιτυχημένα τοποθετεί στο επίκεντρο της ιστορίας έναν ηθοποιό: έναν άνθρωπο που υποκρίνεται κατ΄επάγγελμα, ο οποίος, όμως, δεν μπορεί να υποκριθεί στην πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί
Πρωταγωνιστούν: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέ Αλισντουστί

Ο Νόμος της Νύχτας

Ο Μπεν Άφλεκ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ντένις Λεχέιν, «Live by Night» -σημειώνεται ότι το «Gone Baby Gone» του Μπεν Άφλεκ βασιζόταν και αυτό σε μυθιστόρημα του Λεχέιν. Ιρλανδός, γιος ενός αστυνομικού, είναι μέλος μιας συμμορίας στη Βοστόνη και μπλέκεται σε έναν πόλεμο μεταξύ συμμοριών. Η ταινία εκτυλίσσεται την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και από άποψη αναπαράστασης της εποχής είναι εντυπωσιακή: κοστούμια, σκηνικά, αντικείμενα όλα χρησιμοποιούνται για την αναβίωση μιας πολυκινηματογραφημένης περιόδου. Ωστόσο, o Μπεν Άφλεκ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κοστούμια των ηρώων του, παρά για το χτίσιμο των χαρακτήρων. Οι ήρωες της ταινίας μοιάζουν χάρτινοι και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από ηθοποιούς όπως ο Κρις Κούπερ και η Ελ Φάνινγκ, η ταινία δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Δεν βοηθάει και η ερμηνεία του Μπεν Άφλεκ σε έναν ρόλο που δεν του ταιριάζει.

Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Ζόε Σαλντάνα, Κρις Κούπερ, Ελ Φάνινγκ

The Bye Bye Man

Μία παρέα φοιτητών ανακαλύπτει σε ένα παλιό κομοδίνο ένα όνομα που σύντομα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Οι νεαροί δεν πρέπει να το σκεφτούν ή να το πουν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία. Μια ιδέα που δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις γίνεται ένα αδιάφορο θρίλερ που δεν έχει την ικανότητα ούτε να σε φοβίσει, ούτε καν να σε εκπλήξει.

Σκηνοθεσία: Στέισι Τάιτλ
Πρωταγωνιστούν: Ντάγκλας Σμιθ, Λούσιεν Λαβισκάουντ, Κρέσιντα Μπόουν

Lost in the Bewilderness

Το ντοκιμαντέρ Lost in the Bewilderness είναι μία ιστορία για τον ξάδελφο της σκηνοθέτιδας Αλεξάνδρας Άνθονυ, τον Λουκά, ο οποίος απήχθη σε ηλικία 5 ετών από την Ελλάδα, και εντοπίστηκε λίγο πριν από τα 16α γενέθλιά του στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την εξιστόρηση μιας απαγωγής παιδιού από γονέα η οποία πήρε διεθνείς διαστάσεις. Γυρισμένη κατά τη διάρκεια είκοσι χρόνων, η ταινία καταγράφει την πορεία του Λουκά προς την ενηλικίωση και την αυτογνωσία, με αποκορύφωμα τη στιγμή που γίνεται ο ίδιος πατέρας. Το Lost in the Bewilderness δεν είναι μόνο μια αστυνομική ιστορία, αλλά και ένας λυρικός στοχασμός πάνω στην παιδική ηλικία –αυτήν που χάνουμε κι αυτήν που βρίσκουμε–, και μια επιβεβαίωση πως η θεματολογία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τραγωδίας, που τοποθετούν την οικογένεια στο επίκεντρο, είναι πάντα επίκαιρη στο σύγχρονο κόσμο.
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Άνθονυ