Είκοσι χρόνια... Αγών

Ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «Αγών» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι 103 ταινίες από 17 χώρες στο διαγωνιστικό και πληροφοριακό τμήμα του Φεστιβάλ εστιάζουν στη Μεσόγειο και σε πολιτισμούς πέρα από αυτήν, όπως στην Αιθιοπία με τις εκκλησίες της ιερής πόλης Λαλιμπέλα ( «Ερευνώντας το παρελθόν: Αιθιοπία, οι πρώτοι Χριστιανοί» Γαλλία).Στο Αφγανιστάν όπου ένας αρχαιολόγος δίνει αγώνα για την διάσωση ενός βουδιστικού ναού από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τις εξορύξεις ενός κινεζικού ορυχείου χαλκού («Σώζοντας το Mes Aynak»HΠΑ). Στην κουρδική πόλη Χακκάρι, στα σύνορα Τουρκίας -Ιράκ με τους αγνώστου προελεύσεως οβελίσκους (« Oι μυστηριώδεις πέτρες του Xακκάρι »Τουρκία) και από εκεί στα παράλια της Λιβύης στη μεγαλειώδη Leptis magna ρωμαϊκή πόλη, με τους μνημειώδεις ναούς, θέατρα, δρόμους, γλυπτά («Μεγάλη Λέπτις» του Κώστα Βάκκα).

Η θεματολογία των ταινιών του Φεστιβάλ διευρύνεται ως τα προϊστορικά ορυχεία αλατιού του Χάλστατ στην καρδιά των Αυστριακών Αλπεων («Tο βασίλειο του αλατιού: τα 7.000 χρόνια του Χάλστατ» Iσπανία) επίσης προβάλεται η ταινία που καταγράφει το πείραμα γερμανών καθηγητών οι οποίοι κατασκεύασαν, για το Μουσείο της Φρανκφούρτης, αντίγραφο ενός από τους δύο πολεμιστές του Ριάτσιο προκειμένου να χρησιμοποιήσουν έντονο χρωματιστό επίχρισμα- οπάλιο και χαλαζία για τα μάτια και ασήμι για τα δόντια («Καλουπώνοντας το πρωτότυπο: ο πολεμιστής του Ριάτσε» Γερμανία).

Πολλές κι ενδιαφέρουσες οι ταινίες του Φεστιβάλ με ευρεία γκάμα από την ιστορία, την εθνολογία, ανθρωπολογία, βιομηχανική αρχαιολογία. Στις ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ προβάλεται, μεταξύ άλλων, η ανθρωποκεντρική «Αρχαιολόγος» του Κίμωνα Τσακίρη και ο αγώνας ζωής που έχει δώσει για την προστασία του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος στην Δυτική Μακεδονία. Η εμβληματική «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιπππου Κουτσαφτή -μια περιπλάνηση στην Αρκαδία του χθες και του σήμερα-, όπως και το επίτευγμα της μεταφοράς στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, από τον αρχιτέκονα Μανόλη Κορρέ, του ρωμαϊκού τάφου βάρους 80 τόνων, με τις συγκλονιστικές τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν στην διάρκεια των έργων της οδού Κορίνθου – Πάτρας ( «Μεταφορά ρωμαϊκού τάφου «313» του Χρήστου Μπαρούς).

Το Φεστιβάλ « Αγών» διανύει το 20ο έτος και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Φέτος είναι η 10η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του και μέσα στα χρόνια έχει αναδειχθεί σε θεσμό μοναδικό στο είδος του, πανελλαδικά, με διεθνή αναγνώριση. Έχοντας εξαρχής στο τιμόνι τη Μέμη Σπυράτου το Φεστιβάλ από το 1996 έως και το 2001 αποτελούσε διοργάνωση του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» (της αρχαιολόγου ‘Αννας Λαμπράκη) και της Λένας Σαβίδη. Από το 2002 και μέχρι σήμερα διοργανώνεται από την ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Για τα εικοσάχρονα του διοργανώνει στον εκθεσειακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη, με τίτλο «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894 – Αθήνα 1977). Η έκθεση θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας διάρκειας 9 λεπτών, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 23/10.