Μία εικόνα αξίζει... 6,5 εκατ. δολάρια

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

«Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» λέει το «πολυφορεμένο» κινέζικο ρητό. Ομως υπάρχουν κάποιες εικόνες που αξίζουν κάτι παραπάνω.

Το «Phantom» του Peter Lik είναι η ακριβότερη φωτογραφία στον κόσμο, με αξία 6,5 εκατ. δολάρια

Το «Phantom» του Peter Lik είναι η ακριβότερη φωτογραφία στον κόσμο, με αξία 6,5 εκατ. δολάρια

Οπως για παράδειγμα… 31,5 εκατομμύρια δολάρια. Τόσο κοστίζουν συνολικά οι 20 πιο ακριβές φωτογραφίες στον κόσμο, σύμφωνα με το άθροισμα των τιμών που αυτές «χτύπησαν» σε δημοπρασίες και ιδιωτικές συλλογές.

Τη στιγμή που οι περισσότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετρούν καθημερινά σε Ιnstargram και Facebook την «ψηφιακή επιβεβαίωσή» τους σε like και χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού τους, κάποιοι αληθινοί καλλιτέχνες του φακού ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να βρουν και να αιχμαλωτίσουν μοναδικές στιγμές. Στιγμές που τους χαρίζουν περιουσίες αφού βρουν τη θέση τους στο χρηματιστήριο της Τέχνης.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ένας άγνωστος συλλέκτης έδωσε 6,5 εκατομμύρια δολάρια για ένα από τα τελευταία έργα του Αυστραλού Πίτερ Λικ με τίτλο «Phantom», που κατέχει πλέον το ρεκόρ για την πιο ακριβή φωτογραφία στον κόσμο. Ρεκόρ που έως το 2011 κατείχε ο γνωστός Γερμανός φωτογράφος Αντρέας Γκρούτσκι με το έργο του «Rhein ΙΙ» με θέμα τον ποταμό Ρήνο που πουλήθηκε προς 4.338.500 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Το «Ατιτλο» της Cindy Sherman κοστίζει 2,7 εκατ. δολάρια

Το «Ατιτλο» της Cindy Sherman κοστίζει 2,7 εκατ. δολάρια

Στο εκπληκτικής ομορφιάς έργο του ο Λικ έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του μια «φανταστική» μορφή φτιαγμένη από φως, αέρα και σκόνη στην αποξηραμένη κοίτη του Φαραγγιού της Αντιλόπης στην Αριζόνα. Ο διάσημος φωτογράφος που εδώ και αρκετά χρόνια ταξιδεύει στα πιο απόμερα σημεία του κόσμου για να απαθανατίσει άγνωστα και απρόσιτα μνημεία του φυσικού μας πλούτου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος αγοραστής έδωσε 2,5 εκατομμύρια για τα φωτογραφικά έργα «Illusion» και «Eternal Moods».

To έργο του Jeff Wall «Dead Troops Talk» κοστίζει 3,6 εκατομμύρια δολάρια

To έργο του Jeff Wall «Dead Troops Talk» κοστίζει 3,6 εκατομμύρια δολάρια

Ωστόσο, τις περισσότερες συμμετοχές στη «χρυσή λίστα» εξακολουθεί να έχει ο Γερμανός Αντρέας Γκούρσκι με πέντε φωτογραφίες που κοστίζουν από 1 εκ. έως και 4 εκ. δολάρια.

Τα διάσημα φωτογραφικά έργα της «παγκοσμιοποίησης» του Γκούρσκι με τις σκηνοθετημένες σκηνές πλήθους, που αποτελούν μια σύνθεση πραγματικών και μη στιγμών, προκαλούν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων αλλά και των συλλεκτών όλου του κόσμου αφού οι τιμές τους ανέρχονται στις δημοπρασίες σε εκατομμύρια δολάρια.

Από τη λίστα δεν λείπουν φυσικά οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες της Σίντι Σέρμαν που εκπλήσσουν το μάτι εξαιτίας της παραδοξότητάς τους. Η ντίβα της φωτογραφίας στήνεται η ίδια μπροστά στην κάμερά της και υιοθετεί διάφορους ρόλους, ενώ φωτογραφίζεται στα πιο ασυνήθιστα μέρη.

Η ίδια ποζάρει, μακιγιάρει, χτενίζει, κάνει styling και σκηνοθετεί τον εαυτό της επινοώντας διαρκώς νέες περσόνες. Ανάμεσα στις πιο ακριβές φωτογραφίες στον κόσμο βρίσκεται και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία-κειμήλιο που ανήκει σε άγνωστο φωτογράφο και ονομάζεται «Billy The Kid».

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23135&subid=2&pubid=64113858