"Ο Ταξιδιώτης του αιώνα" του Αντρές Νέουμαν

Από τις εκδόσεις “opera” κυκλοφορεί το βιβλίο “Ο Ταξιδιώτης του αιώνα» του Αντρές Νέουμαν, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

taksidiwtistouaiwna«Μετά από άλλον έναν περίπατο πάνω στον παγετό, ο Χανς είχε την παράλογη εντύπωση ότι το σχεδιάγραμμα της πόλης άλλαζε όταν όλοι κοιμόνταν. Πώς ήταν δυνατόν να χάνεται τόσο εύκολα; Δεν μπορούσε να το εξηγήσει: η ταβέρνα στην οποία είχε γευματίσει την προηγουμένη, βρισκόταν στην απέναντι γωνία. Το σιδηρουργείο που έπρεπε να το βρει στρίβοντας στη γωνία δεξιά, τον ξάφνιασε με τους κρότους του που του ’ρχονταν απ’ τ’ αριστερά. Μια κατηφόρα που είχε πάρει, τώρα ανηφόριζε απότομα. Μια στοά που θυμόταν ότι την είχε περάσει κι ότι έβγαζε σε μια λεωφόρο, τώρα ήταν αδιέξοδο. Νιώθοντας το ταξιδιωτικό του κύρος να κλονίζεται, ο Χανς έκλεισε μια θέση στην επόμενη άμαξα για το Ντεσάου, κι έπειτα αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των δρόμων στους οποίους περιδιάβαζε.» (σελ. 25)
«Κάποιες νύχτες, εδώ και λίγο καιρό, χωμένος στα δρομάκια γύρω απ’ την πλατεία, μακριά απ’ τα βλέμματα, ένα με το σκοτάδι και τους τοίχους, κάποιος καραδοκεί. Πότε στη μικρή οδό Ερίου, πότε στη στενή οδό Προσευχής ή στο βάθος της οδού Κυρίου, βαριανασαίνοντας, φορώντας μακρύ πανωφόρι και μαύρο πλατύ-γυρο καπέλο, με τα γαντοφορεμένα χέρια χωμένα στις τσέπες ώς τους αγκώνες, μ’ ένα μαχαίρι, μια μάσκα κι ένα σκοινί ανάμεσα στα δάχτυλα, κάποιος παραφυλάει κάθε βήμα, τον παραμικρό θόρυβο…» (σελ. 104)

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ο Αντρές Νέουμαν αντικρίζει τη σημερινή ζωή με την κοινωνική και την ηθική διεισδυτικότητα που αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό των μεγάλων μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα. Και είναι αξιέπαινος, γιατί Ο ταξιδιώτης του αιώνα συγκεντρώνει όλη τη γνώση και τη σοφία ενός συγγραφέα που φροντίζει τις φράσεις του μέχρι την τελευταία συλλαβή και κατέχει την παράδοση της αφήγησης μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της. Μια ιστορία ερωτικού πάθους που βιώνεται σε μια φανταστική πόλη μεταξύ Σαξονίας και Πρωσίας —το Βανδερβούργο— γίνεται το καλύτερο πρόσχημα για να ανοίξει η μεγάλη διαμάχη γύρω από την ιστορία της δημιουργίας της Ευρώπης. Ο Αντρές Νέουμαν χρησιμοποιεί την ήττα του Ναπολέοντα και την αποσύνθεση των επαναστατικών οραμάτων του 19ου προκειμένου να ανακινήσει ζητήματα και διαμάχες του 21ου αιώνα, όπως ο μερκαντιλισμός, ο ρόλος του κράτους, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της γυναίκας ή ο ορισμός μιας νέας κοινωνικής αντίληψης σχετικά με την ελευθερία. Οι μεγάλες ηρωίδες της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα δεν έχουν φυσικές ανάγκες, ούτε είχαν την πρωτοβουλία στις ερωτικές συνευρέσεις. Όμως, η ηρωίδα του Νέουμαν, —όπως η Ευρώπη—, είναι μια γυναίκα του 19ου που είδε να περνούν από πάνω της ο 20ός και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.»
LuisGarcíaMontero, ElPais

«Η λογοτεχνία του 21ου αιώνα θα ανήκει στον Νέουμαν και σε μερικούς ομόαιμους αδελφούς του.»
Roberto Bolaño

«Ένα συναρπαστικό, φιλόδοξο και γενναιόδωρο μυθιστόρημα.»
JuanGabrielVásquez, TheGuardian

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το μυθιστόρημα κατέχει δικαιωματικά μια θέση στον ήλιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ως ένα έργο αληθινής ομορφιάς και σπινθηροβόλου ευφυΐας από έναν πληθωρικά ταλαντούχο συγγραφέα.»
Richard Gwyn, The Independent

«Μείζονμυθιστόρημαιδεών. Μιαεκπληκτικάεμπνευσμένησύνθεση.»
J. Ernesto Ayala-Dip, El País

«Ο ταξιδιώτης του αιώνα είναι ένας στοχασμός για τις ουτοπίες και τις απομαγεύσεις της Ευρώπης, για τους απάτριδες, τους αιώνιους πρόσφυγες.»
Ricardo Baixeras, El Periódico

«Μυθιστόρημα ιδεών, ανάμεσα στον Πύργο του Φραντς Κάφκα και το Μαγικό βουνό του Τόμας Μαν.»
Publishers Weekly