Τα "μαζεύει" τώρα ο Αλεξιάδης- Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Συγκεκριμένα, ο  κ. Αλεξιάδης προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ανέφερε ότι εξετάζεται να αυξηθούν οι δόσεις κατά δύο, στις έξι, όπως έγινε τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο νόμος προβλέπει δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου. “Πρέπει πρώτα να τελειώσουν οι δηλώσεις εισοδήματος για να πάμε στον ΕΝΦΙΑ, όσο πιο νωρίς τελειώσουν οι δηλώσεις τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα έχουμε περισσότερες δόσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου περί σχεδίου μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τους συνταξιούχους. Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης δεν το απέκλεισε, υποστηρίζοντας ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια. Ωστόσο, τόνισε ότι τα πλαίσια στα οποία κινείται η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα.

Πάντως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, είχε αναφέρει ότι όσο καθυστερεί το κλείσιμο των φορολογικών δηλώσεων, τόσο καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και άρα μειώνονται οι πιθανότητες για περισσότερες δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εκκαθαριστικά τόνισε ότι θα αναρτηθούν στο σύστημα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την καταβολή της πρώτης δόσης να ξεκινά από το τέλος του ίδιου μήνα που σημαίνει τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να υπολογίσουν επιπλέον έξοδα και μάλιστα αμέσως μετά από το καλοκαίρι.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

Όσο για το σύστημα που θα ισχύσει για τα τέλη κυκλοφορίας, ο ίδιος σημείωσε: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας ώστε το 2017 να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά».