Στον αέρα οι παραστάσεις για τις γιορτές

της Μαρίας Ριτζαλέου

«Μετέωρα» είναι τα επόμενα βήματα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου οι παραστάσεις των έξι έργων που έχουν ανέβει στη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας είναι στον αέρα για τα σαββατοκύριακα και την εορταστική περίοδο.

Για δεύτερο Σαββατοκύριακο ματαιώθηκαν οι παραστάσεις, μετά από στάσεις εργασίας που εξήγγειλε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.

Μέσα σε αυτή την αναταραχή, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος έχει θέσει στη διάθεση του Κ. Τασούλα την παραίτησή του, επισημαίνοντας ότι το Θέατρο οφείλει μόνο τους μισθούς του Νοεμβρίου, τους οποίους θα καταβάλει κανονικά την Παρασκευή.

Το ΣΕΗ, που δέχτηκε επίθεση από την πρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε., Μένη Λυσαρίδου, θα αποφασίσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή για τυχόν νέες στάσεις εργασίας, ενώ και ο Γ. Βούρος κατηγόρησε το συνδικαλιστικό όργανο των ηθοποιών για «αναίτια και εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση».

Με χθεσινή τους ανακοίνωση, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. σημειώνουν ότι αφορμή της κινητοποίησής τους ήταν η καθυστέρηση στη μισθοδοσία όχι ενός μήνα, αλλά τριών δεκαπενθημέρων και εξαιρέσιμων ενός ολόκληρου χρόνου και προσθέτουν ότι «επιπλέον, δεν έχουν καταλογιστεί ποτέ ευθύνες για κακοδιαχείριση προηγούμενων διορισμένων διευθύνσεων».

«Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεν αποτελείται από κάτι περίεργους που θέλουν να διαλύσουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ακούμε τα μέλη μας στο Κρατικό και πράττουμε ανάλογα, όταν δεν υπάρχουν προβλήματα δεν κάνουμε επαναστατική γυμναστική», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, ενώ για την παραίτηση Βούρου σχολίασε: «ήταν μια κίνηση χωρίς ουσία, μπορούσε να παραιτηθεί, όχι να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού, που δεν έχει κανέναν αντίκτυπο».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η δήλωση της Μ. Λυσαρίδου, η οποία επιτέθηκε στο ΣΕΗ, για το οποίο είπε ότι «από την Αθήνα, όπου εδρεύει, έδωσε εντολή στους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. να ”κλείσουν το θέατρο” για ένα ακόμη παραγωγικό Σαββατοκύριακο» και κάλεσε τους υπευθύνους του να επανεξετάσουν τη θέση τους και τον κ. Βούρο να αποσύρει την παραίτησή του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23136&subid=2&pubid=64109479