The (International) Shortlist

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Μπούκερ ή Man Booker Prize for Fiction θα σας είναι μάλλον γνωστό. Πρόκειται για ένα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο βιβλίο γραμμένο στα αγγλικά. Το Booker Prize for Fiction για το 2015 κέρδισε τον περασμένο Οκτώβριο ο Marlon James για το μυθιστόρημά του A Brief History of Seven Killings.

Σήμερα όμως ο σημαντικός αυτός θεσμός διευρύνεται: για πρώτη φορά θα απονεμηθεί το βραβείο Man Booker International στο καλύτερο μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς. Το έπαθλο (50 χιλιάδες λίρες) θα μοιραστεί ισόποσα μεταξύ του μεταφραστή και του συγγραφέα του έργου που θα κερδίσει.

Fun fact: όταν λέμε ότι το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά, αναφερόμαστε στη νέα αυτή μορφή του. Τυπικά, υπάρχει από το 2005, αλλά δεν αφορούσε τη μετάφραση έργων στα αγγλικά, αλλά αγγλικά βιβλία γραμμένα από πολίτες οποιασδήποτε εθνικότητας. Για τη σημασία του νέου αυτού βραβείου για το λογοτεχνικό κόσμο, σας προτείνουμε αυτό το άρθρο στον Guardian, ενώ λίγα λόγια για τα βιβλία-φιναλίστ, θα βρείτε εδώ.