Priya: Μια ινδή υπερηρωίδα, εναντιώνεται στη σεξουαλική βία

του Νικόλα Ζώη

Ορισμένες πτυχές του στόρι, μπορεί και να παραξενεύουν τον δυτικό τουλάχιστον αναγνώστη: μια ενθουσιώδης πιστή της ινδής θεάς Παρβάτι, βιώνει όχι μόνο έναν απάνθρωπο ομαδικό βιασμό, αλλά και το κοινωνικό στίγμα και την απομόνωση που το γεγονός επιφέρει. Ακόμα και η οικογένειά της την διώχνει μακριά, με σχόλια όπως «γιατί ήσουν έξω μόνη σου;» ή «προφανώς τους προκάλεσες».

Η θεά το μαθαίνει και διαπιστώνοντας έντρομη ότι πολλές θνητές αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά σε καθημερινή βάση, αποφασίζει να δράσει. Τροφοδοτεί με δύναμη την πιστή της, η οποία σπάει τη σιωπή της, επιστρέφει στην πόλη καβάλα σε μια τίγρη και διαδίδει ένα μήνυμα ενδυνάμωσης των γυναικών, που κινητοποιεί χιλιάδες εναντίον της σεξουαλικής βίας.

Είναι η ιστορία της Priya, αποτυπωμένη σε ένα νέο κόμικ από την Ινδία, με τίτλο «Priya’ s Shakti» – όπου «shakti», η «θεϊκή ενέργεια» της ηρωίδας.

Η ιδέα για τη δημιουργία του προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2012, μετά τον ομαδικό βιασμό και το θάνατο μιας 23χρονης φοιτήτριας σε ένα λεωφορείο στο Δελχί, που πυροδότησε μαζικά συλλαλητήρια εναντίον της κυβέρνησης και της ανικανότητάς της να παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια στις γυναίκες της χώρας.

«Ήμουν εκεί όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις και πήρα μέρος σε μερικές» έλεγε πρόσφατα ένας από τους δημιουργούς του κόμικ, ο ινδό-αμερικανός κινηματογραφιστής Ram Devineni.

«Μιλούσα με έναν αστυνομικό και τον άκουσα να λέει κάτι που με εξέπληξε: ότι “κανένα καλό κορίτσι δεν περπατάει μόνο του τη νύχτα”. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα. Διαπίστωσα ότι ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση στην Ινδία, είναι ένα “πολιτισμικό” ζήτημα, που υποστηρίζεται από την πατριαρχία, τον μισογυνισμό και τις αντιλήψεις των ανθρώπων».

Μαζί με τους Lina Srivastava και Dan Goldman, αλλά και έχοντας κατά νου ότι οι βιασμοί που αναφέρονται στις αρχές της Ινδίας είναι ένας κάθε 21 λεπτά, ο Devineni επινόησε μια ιστορία όχι ακριβώς απίθανη, που περιλαμβάνει μεν μπόλικες αναφορές στη μυθολογία και τον ινδουισμό, αμφότερα ενσωματωμένα στην πολιτιστική ζωή της Ινδίας, συνοδεύεται όμως και από σύγχρονους τρόπους αφήγησης ή νέα, ψηφιακά μέσα.

Κάπως έτσι, με τη σύμπραξη ινδών designers και εικαστικών, η περιοχή Dharavi της Βομβάης, η μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της Ασίας, διακοσμήθηκε πρόσφατα με εμπνευσμένες από το κόμικ τοιχογραφίες, με τις ιδιότητες της λεγόμενης «επαυξημένης πραγματικότητας»: ζωντανεύουν στις οθόνες των smart phones ή των tablets που θα τοποθετηθούν μπροστά τους, με τη βοήθεια κινουμένων σχεδίων, που αφηγούνται αληθινές ιστορίες ή μαρτυρίες γυναικών που επέζησαν από τη σεξουαλική κακοποίησή τους.

Οι αναγνώστες στο μεταξύ, μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα www.priyashakti.com την ψηφιακή εκδοχή του κόμικ ή να περιμένουν για την έντυπη, που πάντως θα κάνει το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ Κόμιξ της Βομβάης, μεταξύ 19 και 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5189751/priya-mia-indh-yperhrwida-enantiwnetai-sth-seksoyalikh-bia/