"Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", αυτή τη φορά στην Κρήτη

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» γίνεται κινηματογραφική ταινία για δεύτερη φορά, με τα γυρίσματα να γίνονται στην γενέτειρα του συγγραφέα, την Κρήτη.

Το βιβλίο είχε μεταφέρει στον κινηματογράφο το 1957 ο Ζυλ Ντασέν, καταφέρνοντας στα πλάνα του να αποδώσει την μυστικιστική αλληγορική οπτική του συγγραφέα, κερδίζοντας το ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και μία υποψηφιότητα για BAFTA καλύτερης ξένης ταινίας. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές τα ηχηρά ονόματα Ζαν Σερβέ, Γκρεγκουάρ Ασλάν, Ρενέ Λεφέβρ, Μελίνα Μερκούρη και Δήμος Σταρένιος.

Αυτή τη φορά το φιλόδοξο εγχείρημα να ‘αναμετρηθεί’ με το αριστούργημα του σπουδαίου κρητικού συγγραφέα αναλαμβάνει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, με την έγκριση των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα στην Περιφέρεια Κρήτης μετά από συνάντηση της εκδότριας-δικαιούχου των έργων του Ν. Καζαντζάκη Νίκης Σταύρου, του προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιου Ματζαμπετάκη, του προέδρου της διεθνούς εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Γιώργου Στασινάκη και του Νίκου Μαθιουδάκη επιστημονικού συμβούλου των εκδόσεων «Καζαντζάκη» και προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν Καζαντζάκη, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας για θέματα Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να στηρίξει το κινηματογραφικό εγχείρημα που έχει τη σύμφωνη γνώμη των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. «Έχουμε την ευτυχή κατάληξη σήμερα να κλείσει αυτή η συνεργασία που μόνο οφέλη θα δώσει για την Κρήτη για την Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε για ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και μεγάλη ευθύνη όταν παίρνουμε τα δικαιώματα από την κ. Σταύρου, όταν έχουμε την υποστήριξη του Γιώργου Στασινάκη και τον Θοδωρή Παπαδουλάκη που θα κάνει την ταινία ο “Χριστός Ξανασταυρώνεται”».

Σημειώνεται ότι το βιβλίο είχε γυριστεί και για την ερτ, με την ομώνυμη δραματική σειρά να προβάλλεται το 1975 και να γνωρίζει τεράστια αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό. Η σκηνοθεσία ανήκε στον Βασίλη Γεωργιάδη και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ήταν οι: Κάτια Δανδουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας.

 

Η φωτογραφία είναι από την προηγούμενη κινηματογραφική μεταφορά του έργου, το 1957.