FT: Τέλος στα 500ευρα βάζει η ΕΚΤ

Την απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ αποφάσισε άτυπα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι υπάρχει «μία αυξανόμενη πεποίθηση στην διεθνή κοινή γνώμη» ότι τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς.

«Αν και ο κ. Ντράγκι δεν ανακοίνωσε την κατάργηση του χαρτονομίσματος, μία άτυπη απόφαση έχει ήδη ληφθεί στην ΕΚΤ για την απόσυρσή του από την κυκλοφορία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχετικά με την απόσυρση των 500ευρων ρωτήθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λέγοντας ότι «χρησιμοποιείται περισσότερο για να συγκαλύπτει δραστηριότητες παρά για τις αγορές αγαθών».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Bild άρχισε μία εκστρατεία επιστολών προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «να μη θιγούν τα μετρητά», διαμαρτυρόμενη εναντίον σχεδίων που εξετάζονται για την επιβολή ορίων στις πληρωμές με μετρητά. Πολλοί Γερμανοί συνδέουν τώρα τη μοίρα του 500ευρου με τα σχέδια αυτά.

Ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να αποσυνδέσει αυτά τα δύο θέματα, επιμένοντας ότι η απόσυρση του 500ευρου δεν «έχει τίποτε να κάνει με τον περιορισμό των μετρητών». Η Bild ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν ήδη ληφθεί 10.000 επιστολές.