Iζαμπέλ Ατζανί: Η ηθοποιία ήταν η χειρότερή μου επιλογή -Μιλά στη Liberation για τους μεγάλους έρωτες της ζωής της

Μία από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου, η Ιζαμπέλ Ατζανί, μίλησε για τη ζωή της και την καριέρα της στην εφημερίδα Liberation.

Κόρη ενός μηχανικού αυτοκινήτων από την Αλγερία και μιας Γερμανίδας νοσοκόμας, η Ιζαμπέλ Ατζανί γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φτωχική γειτονιά του Ζενεβιλιέ, στα προάστια του Παρισιού.

Ξεκίνησε την καριέρα της στα 17 της χρόνια, παίζοντας στο θέατρο και τον κινηματογράφο, και έχει ζήσει μια ζωή με λαμπρές στιγμές, αλλά και τραγωδίες, όπως ο θάνατος του αδελφού της Ερίκ από ναρκωτικά. Στις επιλογές των ρόλων της διακρίνουμε μια σειρά τραγικών ηρωίδων: από την ψυχολογικά διαταραγμένη κόρη του Βίκτωρος Ουγκώ έως την τραγική βασίλισσα Μαργαρίτα, γυναίκες που ζουν τον έρωτα με πάθος.

Η Ατζανί είναι μια γυναίκα που κρατούσε πάντα ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τη ζωή της και δηλώνει ότι αυτό οφείλεται στην ανατροφή της, καθώς και οι δύο γονείς της τη συμβούλευαν να μην ξεχωρίζει από το πλήθος. Οπως τονίζει η ίδια: «Το επάγγελμα του ηθοποιού ήταν η χειρότερη επιλογή που μπορούσα να κάνω. Ήταν σαν να ξεφεύγω από ένα είδους αυτισμού που με προστάτευε από τα βλέμματα των άλλων».

Το όμορφο παρουσιαστικό της -μακριά μαύρα μαλλιά, οβάλ πρόσωπο και γαλανά μάτια- συγκίνησε πολλούς σκηνοθέτες, με τους οποίους είχε σχέσεις αγάπης-μίσους. Δεν δίστασε να εγκαταλείψει το γύρισμα μιας ταινίας του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ για να βρεθεί στο πλευρό του ετοιμοθάνατου πατέρα της. «Είχα πολλές κρίσεις πανικού στην καριέρα μου. Δεν δίσταζα να αφήσω τα γυρίσματα στη μέση και να καταφύγω στην ασφάλεια του σπιτιού μου», λέει.

Η εξωτική ομορφιά της προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων γυναικοκατακτητών του Χόλιγουντ, όπως του Γουόρεν Μπίτι, με τον οποίο έζησε έναν θυελλώδη έρωτα, αλλά το μικρό κορίτσι από το φτωχό προάστιο του Παρισιού δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στα φώτα του Χόλιγουντ. Και προς τούτο αναφέρει γελώντας ένα μικρό παράδειγμα: «Οταν η Μαντόνα ήρθε να δειπνήσει στο σπίτι του Γουόρεν, εγώ κρύφτηκα. Δεν ήθελα να τη δω». Δεν αναφέρεται καθόλου στον άλλο μεγάλο έρωτά της, τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, με τον οποίο έζησε μια μεγάλη ιστορία αγάπης που τελείωσε άδοξα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν επέλεξε να σταματήσει την καριέρα της, η Ατζανί τονίζει χαρακτηριστικά: «Εχω την αίσθηση ότι δεν έχω εκπληρώσει ακόμα την αποστολή μου. Πρέπει να βρω έναν δημιουργικό τρόπο για να μην κλείνομαι συνέχεια στον εαυτό μου».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/181768/izampel-atzani-i-ithopoiia-itan-i-heiroteri-moy-epilogi-mila-sti-liberation-gia-toys#ixzz3LJf2YYbK