To ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποκαθιστά τον "Θλιμμένο Άγγελο" του Ι.Βιτσάρη

Στα ασφαλή «χέρια» των καθηγητών και σπουδαστών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες το άγαλμα του θλιμένου Άγγελου που μέχρι και το περασμένο Καλοκαίρι κοσμούσε το οικόπεδο όπου σήμερα ανακατασκευάζεται η Οικία του Ούγκο Φόσκολο.

Σύμφωνα με ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ugo Foscolo” (Ούγος Φόσκολος), το γλυπτό θα παραδοθεί στο Τμήμα Συντήρησης και Προστασίας Πολιτισμική Κληρονομιάς, προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί από τις φθορές που άφησε μοιραία το πέρασμα του χρόνου.

Το άγαλμα, που μετακινήθηκε όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για το έργο της ανακατασκευής του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Ιταλός ποιητής στην Πόλη της Ζακύνθου, φυλάσσεται σε αποθήκη του Δήμου Ζακυνθίων και πολύ σύντομα θα μεταφερθεί στα εργαστήρια του Τεχνολογικού Ιδρύματος στην Παναγούλα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για το διάστημα που θα χρειαστεί η συντήρηση του γλυπτού, στόχος όμως είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να τοποθετηθεί στον πεζόδρομο, δίπλα από την οικία Φόσκολου, που πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, την συντήρηση του γλυπτού θα αναλάβει το εργαστήριο Λίθου του ΤΕΙ, ενώ οι φοιτητές και οι καθηγητές θα εργαστούν για αυτό στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας.
Ο ακριβή τίτλος του γλυπτού είναι “Θρηνούν πνεύμα” και πρόκειται για έργο του γλύπτη Ιωάννη Βιτσάρη (1844 – 1892) που παρουσιάζει «Το πνεύμα της Θλίψης»» και είχε τοποθετηθεί στην θέση της προσεισμικής οικίας του Ούγκο Φώσκολο, στην ομώνυμη οδό Φωσκόλου, από τον αείμνηστο Νομάρχη Ανδρέα Ιωάννου.

Το γλυπτό αυτό, κοσμούσε επί 85 χρόνια, το κενοτάφιο της οικογένειας του Διονυ-σίου Στουπάθη, μεγαλέμπορου και δωρητή της Ζακύνθου, αφού αποτελούσε ιδιοκτησία της.

Παραγγέλθηκε από τον Διονύσιο Στουπάθη, όταν έχασε την πολυαγαπημένη του αδελφή Ελένη, σε νεαρή ηλικία.
Στην μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κύριας όψης του, έχουν χαράξει τους τελευταίους στίχους του μεγάλου ποιητή Ούγκο Φώσκολο, από το εμπνευσμένο νοσταλγικό σονέτο του : “Α ΖΑCINTO”, δηλαδή αφιερωμένο “ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ” :
“O MATERNA MIA TERRA, A NOI PRESCRISSE
IL FATO ILLACRIMATA SEPOLTURA”
“Ω, ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΟΥ ΓΗ, ΣΕ ΜΑΣ
Η ΜΟΙΡΑ ΕΤΑΞΕ ΑΔΑΚΡΥΤΗ ΤΑΦΗ”
Να σημειωθεί τέλος πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Συντήρησης και Προστασίας αναλαμβάνει την συντήρηση και αποκατάσταση σημαντικών πολιτιστικών μνημείων όπως είναι γλυπτά της Ζακύνθου.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Πηγή: ermisnews.gr