Η δημιουργική Αθήνα μέσα από μια τριπλή εικαστική παρουσίαση

Mια εικαστική τριλογία, με 3 ανεξάρτητες εκθέσεις που δρουν συμπληρωματικά, εγκαινιάζει έναν νέο πολιτιστικό χώρο με το όνομα ΕΝИΕΑ, αναδεικνύοντας το φάσμα και τη συνοχή των διαφορετικών εικαστικών τάσεων, με κύριο συνδετικό ιστό ότι συνιστούν σύγχρονη τέχνη αιχμής.

Παραστατική και Αφηρημένη Ζωγραφική, Urban & Street Art, Σχέδια, Γλυπτά, Βίντεο – διαφορετικές μορφές τέχνης συνυπάρχουν σε μια οριακά πειραματική συν-επιμέλεια, που υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργικής συνδιάλεξης.

Οι 3 εκθέσεις

Το Private View εξελίσσεται σε τρία επίπεδα, κάθε ένα από τα οποία φιλοξενεί μια ξεχωριστή ενότητα. Πρόκειται για 3 διαφορετικές επιμελητικές οπτικές που τελικά συναντιούνται μεταξύ τους, χαρτογραφώντας το σύγχρονο Ελληνικό εικαστικό τοπίο.

«Βοοm!», σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κολλάρου

Η κεντρική έκθεση του Private View θυμίζει εικαστική παιδική χαρά για ενήλικες και αποτελεί –όχι απαραίτητα λυρική- ωδή στη μαγεία της τέχνης. Αψηφώντας την κατηγοριοποίηση, η έκθεση παρουσιάζει έργα που σε χτυπάνε καταπρόσωπα και επισημαίνει την αισθητική απογείωση που προκύπτει όταν οι αναστολές μπαίνουν στην άκρη.

«Drawing – A Thought Line», σε επιμέλεια Sarah Ettlinger

Η επιμέλεια της Βρετανής Sarah Ettlinger έχει σαν κεντρικό άξονα το σχέδιο και προτείνει έργα που εστιάζουν στο τρίπτυχο Γραμμή-Φόρμα-Συναίσθημα.

«The Dungeon», σε επιμέλεια Χρήστου Τόλη

Στο υπόγειο επίπεδο του χώρου φιλοξενούνται έργα μικτής τεχνικής σε ένα απρόσμενο σκηνικό. Η έκθεση απευθύνεται ταυτόχρονα στις αισθήσεις και το θυμικό του θεατή, προτείνοντας μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Ένα ανήσυχο εικαστικό όνειρο ή -ανάλογα με την οπτική του θεατή- εφιάλτης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκονται οι εικαστικές συνομιλίες: η συνδιάλεξη μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνών, έργων και δημιουργικών πειθαρχιών – και φυσικά η συνδιάλεξη μεταξύ των 3 επιμελητών.

Πληροφορίες: ΕΝИΕΑ, Κέας 9, Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα, διάρκεια μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015

Πηγή:

http://www.clickatlife.gr/eikastika/story/46626