Το ζευγάρι της Αμφίπολης - Τι μας δείχνουν οι νέες αποκαλύψεις

Η προοδευτική αποκάλυψη δύο ζωγραφισμένων μορφών, ενός άντρα και μιας γυναίκας σε κίνηση, αναμένεται να ρίξει φως  στην ταυτότητα του νεκρού που ήταν θαμμένος, εδώ και 23 αιώνες, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Στο κέντρο του ενός τμήματος των “επιστυλίων” διαφαίνεται ένα ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν οι δύο μορφές. Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Οι φιγούρες αυτές είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα πάνω στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου.  Ακόμα, φέρουν γραπτό διάκοσμο με εγγεγραμμένους ρόδακες.

Ώρα με την ώρα οι αποκαλύψεις παραστάσεων αυξάνονται στα επτά μαρμάρινα τμήματα των «επιστυλίων» -στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, του λόφου Καστά-. Επιπλέον, η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο δηλαδή μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες.

Τα συγκεκριμένα τμήματα του επιστυλίου ανακαλύφθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, κάτω στο χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες, λίγο πριν την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου του δεύτερου θαλάμου.

«Όταν μεταφέρθηκαν, δεν υπήρχε σχεδόν καμία απεικόνιση, από τη φθορά του χρόνου. Με τη συντήρηση των τελευταίων εβδομάδων αποκαλύφθηκαν θαυμάσια χρώματα και οι πρώτες υποψίες παραστάσεων ανθρωπίνων, κινήσεων, αντικειμένων, τα οποία σιγά σιγά αναδύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, με ανακοίνωση του το Σάββατο, όταν επισκέφθηκε το ταφικό μνημείο, επισήμανε ότι οι ζωγραφικές παραστάσεις άρχισαν σιγά σιγά να φανερώνονται κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στα τμήματα επιστυλίου που είχαν βρεθεί στον δεύτερο θάλαμο και είχαν μεταφερθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας, με έκπληξη τους αναφέρουν πως δεν έχει αποκαλυφθεί άλλη φορά ζωγραφικός διάκοσμος σε επιστύλια μακεδονικών τάφων.

Ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος  είπε στο «Εθνος : «Δεν γνωρίζω να υπάρχουν αλλού ζωγραφικές παραστάσεις στα επιστύλια μακεδονικών τάφων» και πρόσθεσε: «Ίσως να υπάρχει άλλη μια έκπληξη. Αυτός ο τάφος ούτως ή άλλως μας έχει επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις ως τώρα».

Σε ότ,ι αφορά την έρευνα για την ταυτότητα του νεκρού, εκκρεμεί η ανάθεση ανθρωπολογικής μελέτης, ενώ ο χρόνος ανάλυσης του DNA θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού. Η ομάδα της ανασκαφής απεφάνθη, ότι τα οστά του σκελετού δεν εμφανίζουν ίχνη ταρίχευσης, αλλά μόνο ένας εξειδικευμένος επιστήμονας γνωρίζει αν μπορεί να βρεθεί DNA.

Όπως είπε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, “Η ταυτότητα -όνομα, επίθετο κ.λπ.- μπορεί και να μην υπάρξει ποτέ. Από εκεί και πέρα ανάλογα οι ανθρωπολόγοι μπορούν να πουν αμέσως για το φύλο, να πουν εύκολα αλλά λίγο αργότερα τι έτρωγε ενδεχομένως, να πουν και για το πόσων χρόνων είναι ο σκελετός. Τα υπόλοιπα θέλουν τον χρόνο τους”.