Οι 35άρηδες θα πληρώσουν τα σπασμένα με 320 ευρώ σύνταξη

Επιβεβαιώνεται από τον Υπουργό Εργασίας η μείωση των κατώτατων συντάξεων για όσους έχουν εργασιακό βίο μικρότερο των 20 ετών. Η «δέσμευση» αυτή που αναλαμβάνει η κυβέρνηση έναντι της Τρόικα όπως φαίνεται και στο σχετικό email που απεστάλη στους δανειστές, αφορά όσους ασφαλισμένους έχουν γεννηθεί από το 1975 οι οποίοι εάν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας 15 έως 20ετη εργασίας θα λάβουν σύνταξη αναλογικά με τις εισφορές δηλαδή περίπου 320 ευρώ έναντι 487.

Σε τι δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το έγγραφο των δεσμεύσεων προς τους δανειστές τα αναπόφευκτα μέτρα για τις συντάξεις με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θα είναι:

1. Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους άρα θα παίρνουν αναλογική σύνταξη

2. Αυξάνονται τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000 (20 χρόνια)

3. Σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019. Γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019, προτείνεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020, προτείνεται αύξηση κατά 4 έτη. Οπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επανασχεδιάσει το ΕΚΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του συνταξιούχου. Θα προηγηθεί ειδική αναλογιστική μελέτη που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 και οι αλλαγές θα νομοθετηθούν τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Η επιβεβαίωση δια στόματος του Υπουργού Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Εργασίας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή. «Για τα 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης αυτό που προβλέπουμε είναι, όπως γίνεται με μια αναλογιστική δικαιοσύνη και για να στηριχθεί το σύστημα και να διασφαλίσουμε αυτούς που παίρνουν σύνταξη, να δώσουμε ανταποδοτική σύνταξη στα 15 έως 20 χρόνια και στα 20 χρόνια και πάνω να χορηγείται κανονική σύνταξη όπως προβλέπεται. Κάτι που αφορά όσους πάρουν σύνταξη το 2040.

Παρέθεσε δε μια σειρά από στοιχεία, κάνοντας ειδικές αναφορές στον τομέα του Δημοσίου όπου όπως υποστήριξε το 7,91% των ασφαλισμένων παίρνουν σύνταξη μεταξύ 26-50, το 23,64% ως τα 61 και το 43,57% από τα 62 ως τα 67, συμπεραίνοντας ότι το 75, 12% των ασφαλισμένων παίρνουν σύνταξη πιο νωρίς από τα εθνικά όρια. Όσο για το ΙΚΑ, υποστήριξε ότι μεταξύ 26-50 λαμβάνουν σύνταξη το 6,44% των ασφαλισμένων, μεταξύ 51-55 το 12% και ως το όριο 58,61%, συμπεραίνοντας εδώ ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων που παίρνουν σύνταξη πιο νωρίς από τα εθνικά όρια φτάνει το 75,8%.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε πως ουσιαστικά ο υπουργός επιβεβαιώνει την επιστολή του Υπ.Οικονομικών προς την τρόικα ενώ παραπονέθηκε για «κενά» στις απαντήσεις του κ. Βρούτση αναφορικά με την περικοπή του προνοιακού μέρους της σύνταξης και την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων μέσα από την ένταξή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επ’ αυτού πάντως, ο κ. Βρούτσης διέψευσε ότι κόβεται το προνοιακό μέρος της σύνταξης και τα προνοιακά επιδόματα, ενώ προανήγγειλε εξαιρέσεις σε αναπήρους και ειδικά καθεστώτα εργασίας.

Νωρίτερα, είχε διαψεύσει ότι κόβονται οι συντάξεις χηρείας, μιλώντας απλά για ελέγχους νομιμότητας καταβολής τους.

Οι αρχικές αποκαλύψεις βάσει του email

Οι αποκαλύψεις για τη μείωση της κατώτατης σύνταξη από 487 που είναι σήμερα στα 320ευρώ για όσους έχουν εργασιακό βίο μικρότερο των 20 ετών ήρθαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλο.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, σύμφωνα με το email της κυβέρνησης προς τους δανειστές και σε ακριβή μετάφραση αναφέρεται πως «Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους».

Ο κ.Μητρόπουλος τονίζει πως αν ισχύσει τελικά αυτή δέσμευση «όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 15 ή 20 χρόνων (4.500-6.000 ημέρες ασφάλισης) θα λαμβάνουν μόνο το αναλογικό τμήμα της κατώτατης σύνταξης που αντιστοιχεί μόνο σε εισφορές και ανέρχεται σήμερα στα 320ευρώ και όχι το προνοιακό τμήμα της κατώτατης σύνταξης που ανέρχεται σε 167ευρώ ενώ θα στερηθούν και το ΕΚΑΣ που δεν αντιστοιχεί σε εισφορές, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση.

 

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/