Κλειστά τα μουσεία το Σαββατοκύριακο - Απέχουν οι αρχαιοφύλακες

Αποχή από την εργασία τους αποφάσισαν οι Αρχαιοφύλακες για τις εξαιρέσιμες ημέρες και τα Σαββατοκύριακα λόγω των μειώσεων που προβλέπει το νέο μισθολόγιο για την αποζημίωση αυτών αρχής γενομένης από το επόμενο την Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου 2015 και μέχρι την επίλυση του θέματος.

Σε υπόμνημά τους προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων σημειώνουν, ότι “προβλέπονται μειώσεις στην αποζημίωση για την παροχή εργασίας πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, των ημερησίων φυλάκων / νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων του Κράτους, που υπερβαίνουν το ύψος των 35% .

Στον κλάδο των αρχαιοφυλάκων ισχύει το καθεστώς της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Εργαζόμαστε δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 ώρες την ημέρα, όπως και όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Προκειμένου να είναι ανοιχτά και επισκέψιμα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι του Κράτους και τα Σαββατοκύριακα, εργαζόμαστε σχεδόν όλες τις ημέρες του μήνα, και αμειβόμαστε πέραν του μισθού γι’ αυτή την πρόσθετη παροχή εργασίας μας. Με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου διαπιστώνουμε την περικοπή σε μεγάλο ποσοστό της ως άνω αμοιβής αυθαίρετα, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συμφωνία ή συνεννόηση.

Επειδή η ως άνω παροχή είναι πρόσθετη, πέραν της υποχρεωτικής πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας μας, έπρεπε η οποιαδήποτε μεταβολή στην αμοιβή της, να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων”.