Εγκαίνια... με πραγματικό κούρεμα!

«Το όραμα ενός θεάτρου εξαρτάται, κατά την άποψή μου, από την αγάπη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για τον χώρο τον οποίο υπηρετεί». Τα λόγια του Νίκου Κούρκουλου ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής (6/11) στα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια στην ανακαινισμένη αίθουσα «Κατίνα Παξινού», φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.

Με δωρεάν κούρεμα στους θεατές που προσέφεραν επαγγελματίες κομμωτές του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι είχαν στήσει τα «εργαλεία» τους στην είσοδο του θεάτρου, ξεκίνησε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής, που περιλαμβάνει ,μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη παράσταση- ξενάγηση «Στη μέση του δρόμου» και συναυλία με ονόματα- έκπληξη.

Στο τιμόνι της βρίσκονται δύο ταλαντούχοι δημιουργοί της νέας γενιάς, ο 37χρονος Ανέστης Αζάς και ο 34χρονος Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι ανέλαβαν εδώ και λίγο καιρό την καλλιτεχνική της διεύθυνση και επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις. «Στόχος μας είναι ένα εξωστρεφές θέατρο που θα συνδιαλέγεται με το ευρύτερο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μας περιβάλλον, θα το κρίνει και θα κρίνεται από αυτό» ανέφεραν κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος οι δύο σκηνοθέτες που επιθυμούν να δώσουν μια νέα πνοή στον θεσμό που εγκαινίασε ο Νίκος Κούρκουλος το 1996 και τη διεύθυνση του οποίου είχε ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός από το 2001 έως το 2007. Στα χρόνια αυτά, η Πειραματική Σκηνή συστήθηκε στο κοινό ως ένας χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της σκέψης και γνώρισε μεγάλη άνθηση, παρουσιάζοντας παραστάσεις- σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Πηγή: ΑΠΕ